Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona reprova la Junta Electoral per d’excloure Puigdemont, Comín i Ponsatí
  • CA

El ple de Barcelona ha reprovat aquest divendres la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’excloure Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de la llista de Junts per Catalunya per a les eleccions europees del 26M. Una moció del PDECat, inclosa d’urgència al darrer plenari del mandat, ha forçat als partits a posicionar-se i ha aconseguit majoria amb els vots d’ERC, la CUP i Barcelona en Comú. Com era previsible, PP, Cs i PSC hi han votat en contra.

Jaume Ciurana (PDECat) ha defensat la proposició i ha agraït el suport dels partits “del bloc democràtic” que han votat a favor. “Això va de defensar drets civils i polítics bàsics i de denunciar la indecència democràtica i la indigència jurídica”, ha dit. “La JEC segueix el camí traçat pel Tribunal Suprem de desprestigi de les institucions estatals i segrest de la voluntat pel poble”, ha rematat. 

Trini Capdevila ha expressat la “solidaritat” d’ERC amb els tres polítics exiliats i ha definit la resolució com “un nou atac a la democràcia”. “Segurament no serà la darrera notícia d’aquesta estratègia repressiva”, ha augurat. Eulàlia Reguant (CUP) ha defensat que la decisió “mereix una resposta col·lectiva àmplia i contundent”, en referència a la manifestació convocada aquesta tarda davant de la Delegació del govern espanyol. “És una il·legalització selectiva que senta un greu precedent per a altres eleccions”, ha avisat.

[r:1]

Qui més s’ha extès en la justificació del vot a favor ha estat Jaume Asens (BComú), que ha desgranat quasi una desena d’arguments. Ha destacat que l’exclusió “vulnera el dret de sufragi passiu de 3 ciutadans i de sufragi actiu de tota la ciutadania que els podria votar” i ha recordat que “cap jurista de prestigi” ha fet costat a la JEC. Asens ha assegurat que “no hi ha cap impediment” perque Puigdemont, Comín i Ponsatí es presentin a les europees “com no n’hi va haver” perquè exiliats i presos es presentessin als comicis del Congrés ni n’hi ha ara perquè Ponsatí concorri a les municipals: “Hi ha una clara intenció per evitar que siguin europarlamentaris”.

Els partits unionistes, al costat de la JEC

La posició contrària l’han defensada Cs, PP i PSC, que han avalat l’argumentari de la JEC. Així, han sostingut que els tres exiliats no tenen avui residència efectiva a l’estat espanyol i per tant no poden ser al cens electoral. “Porten sense residir a Espanya des del 3 de novembre, per eludir les seves responsabilitats amb la justícia”, ha recriminat Marilén Barceló (Cs). Ha suggerit que es podrien haver inscrit al cens de residents a l’estranger si no fos por la seva “por” d’entrar en un consulat espanyol, on podrien ser detinguts. 

Carmen Andrés s’ha limitat a expressar el “respecte” del PSC a les decisions judicials i de la JEC i ha recordat que “la via d’encaminar reclamacions” és presentar un recurs. Alberto Fernández Díaz (PP) ha coincidit en l’argumentari i ha qüestionat l’actitud dels partits independentistes: “No crec que fugar-se sigui un dret polític ni ser independentista permeti desobeir lleis o ser al cens sense tenir domicili habitual al país”.

Més notícies
Impedeixen a Ponsatí ser candidata a les europees però ho podrà ser a les municipals
Notícia: Impedeixen a Ponsatí ser candidata a les europees però ho podrà ser a les municipals
Comparteix
L'exconsellera podrà anar a les llistes de Graupera perquè cap partit les ha impugnades
Maragall veu “les dificultats del centredreta” en el fixatge de Ponsatí per Barcelona és capital
Notícia: Maragall veu “les dificultats del centredreta” en el fixatge de Ponsatí per Barcelona és capital
Comparteix
L'alcaldable republicà ha insistit en un acord d'acció a Barcelona que inclogui els comuns
Graupera, Artadi i el PDECat coincideixen que és “compatible” que Ponsatí vagi a dues llistes
Notícia: Graupera, Artadi i el PDECat coincideixen que és “compatible” que Ponsatí vagi a dues llistes
Comparteix
El candidat de Barcelona És Capital subratlla que "tothom coneix com una persona lliure" l'exconsellera a l'exili
L'exconsellera Clara Ponsatí amb Jordi Graupera. | Barcelona és capital
Clara Ponsatí tancarà la llista de Jordi Graupera
Notícia: Clara Ponsatí tancarà la llista de Jordi Graupera
Comparteix
L'exconsellera a l'exili entra a la candidatura de l'alcaldable
Trias surt al rescat de la llista europea de Puigdemont vetada per la Junta Electoral
Notícia: Trias surt al rescat de la llista europea de Puigdemont vetada per la Junta Electoral
Comparteix
La Junta Electoral ha prohibit que el president a l'exili i els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín estiguin a la llista

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa