Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Crispació en la reclamació unitària de Barcelona a l’Estat pel superàvit
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona reclama formalment a l’Estat, amb el vot unànime dels 7 partits del plenari, poder utilitzar totes les seves armes financeres per fer front a la crisi del coronavirus. La legislació espanyola vigent no permet al consistori usar el superàvit ni el romanent –que són estalvis propis– ni tampoc endeutar-se per incrementar el nivell de despesa.

L’oposició ha forçat un ple extraordinari per subratllar aquesta cotilla legal i empènyer als dos socis del govern municipal, BComú i PSC, a pressionar el govern espanyol de PSOE i Podemos per flexibilitzar la llei de despesa. L’aval permetria finançar el nou ‘fons Covid’ aprovat sense incórrer en dèficit i afrontar la negociació dels pressupostos de 2021 amb més capacitat de despesa.

En un clima crispat i amb les eleccions catalanes a l’horitzó, cada cap de llista ha repartit culpes entre els adversaris d’aquest constrenyiment legal. Ernest Maragall (ERC) ha advertit, en referència al repunt, que “la pandèmia ataca de nou i produirà efectes, que seran noves exigències de despeses i noves reduccions d’ingressos”. “Ens estem jugant el mandat, no només el pressupost d’aquest any i el vinent”, ha dit. Elsa Artadi (JxCat) ha exigit al bipartit que no s’escudi en que la llei vigent –la LRSAL o ‘llei Montoro’– la va fer el PP: “Si realment no li agrada la LRSAL, canviïn-la”. “Hisenda vol confiscar els recursos d’aquest ajuntament i de la resta de municipis”, ha asseverat. 

El govern municipal ha contraatacat amb duresa. Jaume Collboni (PSC) ha lamentat que l’oposició hagi portat a votació el mateix que ja es va votar en comissió al maig: “Cada Administració ha de fer la seva feina i el govern de l’Estat ha fet la seva, que era portar 140.000 milions d’euros de fons de reconstrucció europeus”. Així, ha recordat a la Generalitat governada per JxCat i ERC que li deu 28 milions d’euros al consistori i 63 milions més en escoles bressol. Jordi Martí (Bcomú) ha reclamat a tots els grups fer front comú i no tacticisme: “En comptes de convertir això en un espectacle lamentable, enviem el missatge d’unitat de la capital de Catalunya”. “Entrem en un període en què ens tirarem els plats pel cap –ha dit en referència a les eleccions–, però en això ens hi juguem massa”.

L’oposició constitucionalista ha criticat l’Estat i alhora la Generalitat. “Uns i altres, liderin amb fets la defensa del municipalisme”, ha criticat Luz Guilarte (Cs). “A l’AMB governen tots 4 partits i només s’han posat d’acord per implantar un tribut més”, ha lamentat. Josep Bou (PP) ha lamentat que “l’Estat s’ha oblidat dels municipis i sobretot de Barcelona, que hauria de tenir un tracte especial” i ha demanat també al Govern català més atenció a la capital perquè “Barcelona és solidària amb la resta de comarques”. Eva Parera (BpC) ha avisat al govern d’Ada Colau que “no es pot votar avui aquí que sí i després no fer la feina a la Moncloa” i ha renyat als independentistes que demanar ajuda a l’Estat mentre alhora “se l’insulta”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa