Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
GRÀFICS | El repunt de Covid-19 a Barcelona s’enfila en hospitalitzacions
  • CA

El repunt a Barcelona ciutat ja supera de llarg el rebrot lleidatà en pacients hospitalitzats. Els nous ingressos en llit convencional s’han disparat la darrera setmana: la incidència acumulada s’ha disparat de 80 a quasi 120 casos en dos dies, del 19 al 21 de juliol. El departament de Salut ha ofert noves dades aquest dijous sobre l’evolució de la pandèmia, que també indiquen un augment dels casos sospitosos que arriben als ambulatoris després d’una petita frenada que no s’ha consolidat.

Repunt de pacients hospitalitzats a Barcelona per coronavirus / Salut
Repunt de pacients hospitalitzats a Barcelona per coronavirus / Salut

Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut, ha defensat en roda de premsa que el sistema sanitari “no està tensat a dia d’avui”, però ha advertit que “la tendència és preocupant”. “El nombre d’ingressos hospitalaris està augmentant els últims 15 dies i la tendència és a l’alça”, ha dit. “L’ocupació dels llits d’UCI s’ha incrementat un 50%, passant de 40 a 61 ingressats. En termes absoluts no és rellevant, però en pocs dies està augmentant”, ha afegit

Pel que fa als ambulatoris ha assenyalat que hi ha hagut un increment del 317% de pacients amb símptomes de Covid-19: “Veníem de 2.050 sospitosos atesos en primària en 7 dies, en concret la setmana del 24 de juny; i només la darrera setmana se’n van atendre 8.551”.

Casos sospitosos de Covid-19 als ambulatoris de Barcelona aquest juliol / Salut
Casos sospitosos de Covid-19 als ambulatoris de Barcelona aquest juliol / Salut

El nou secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha alertat que la taxa de risc de rebrot de la pandèmia de coronavirus és alta al conjunt de Catalunya i en concret a l’àmbit metropolità de Barcelona la pandèmia està creixent. La Generalitat preveu que es dupliquin els casos la setmana vinent. “La pel·lícula del març i l’abril ja la coneixem. No podem repetir-la. Són dies crítics especialment a l’àrea metropolitana”, ha recalcat.

En funció del compliment de les restriccions per part de la ciutadania, podria assolir-se ja el pic –el punt màxim del repunt actual– o bé seguir pujant i arribar a xifres que obliguin a confinar a la població. “Estem en un moment crític per evitar una situació com la de les darreres del mes de març”, han argumentat. “Hem de conviure molts mesos amb aquesta pandèmia. No podem tancar i obrir. No és desitjable”, ha dit en referència a la restricció d’actes i establiments comercials. S’ha d’evitar un confinament total de la població, ha insistit, perquè és “un tractament molt agressiu, que té efectes secundaris”.

Evolució de la pandèmia a Barcelona, de març a juny / Salut
Evolució de la pandèmia a Barcelona, de març a juny / Salut

La taxa de risc de rebrot puja per la combinació de dos factors: la incidència acumulada en els darrers 14 dies –és a dir, la suma de nous positius confirmats de les dues últimes setmanes– i la velocitat de propagació de la malaltia. Argimon ha precisat que la taxa de risc de rebrot a Catalunya és superior a 100 i ha estat reconegut que està al llindar d’haver de prendre decisions polítiques: “Quan aquesta taxa està per sobre de 100, hem de prendre mesures”.  De fet des del 12 de juliol Catalunya supera el llindar del risc alt de rebrot.

Evolució del risc de rebrot de la Covid-19 a Barcelona, de març a juny / Salut

Sobre l’estrès del sistema sanitari, Comella ha estat raonat que aquesta taxa d’infecció es tradueix en un increment progressiu de la tensió als serveis assistencials, però ha sostingut que de moment el sistema no està saturat: “El sistema en conjunt no està tens, però la tendència és preocupant”. Com mostra la taxa de pneumònies a la ciutat, el repunt és sobretot de casos lleus que no obliguen a hospitalitzar els afectats.

Taxa de pneumònies per Covid-19 a Barcelona, de març a juny / Salut
Taxa de pneumònies per Covid-19 a Barcelona, de març a juny / Salut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa