Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona acull la primera declaració internacional pel dret al temps
  • CA

Aquest dimarts Barcelona s’ha convertit en Capital Mundial de les Polítiques del Temps i ha estat seu de la primera declaració política internacional en usos del temps, signada per les principals institucions, organitzacions i centres de recerca mundials, que demana reconèixer el dret al temps, com un dret de la ciutadania, repartit de manera equilibrada, igualitària, saludable, i eficient.

Entre altres s’ha aprofundit en el concepte de la “ciutat dels 15 minuts”, un terme molt usat a París, pensat per Carlos Moreno i que suposa que tots els veïns tinguin els serveis bàsics a una distància màxima d’un quart d’hora per reduir la mobilitat de forma natural.

D’aquesta manera, s’ha organitzat un programa d’activitats per als anys 2022 i 2023 amb l’objectiu de generar més consciència i donar més visibilitat a les polítiques del temps com un dret de tota la ciutadania i estendre els seus impactes positius en la societat, les empreses i el planeta. Barcelona es posiciona així com a referent mundial en les polítiques de temps i n’exercirà el lideratge amb més de 100 organitzacions d’arreu del món involucrades, i sent la portaveu de la Xarxa de Governs Locals i Regionals.

Durant l’acte, la regidora de Comerç, Mercats, Règim Interior i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha remarcat que “el context actual postpandèmia posa en relleu la importància de tenir polítiques del temps per a contribuir a la reactivació social i econòmica de manera saludable i igualitària. Cal fer polítiques i accions que promoguin una distribució del temps més sostenible i eficient. És necessària la col·laboració de les empreses i de tots els agents econòmics i socials. La clau de l’èxit és una responsabilitat compartida, un compromís de ciutat amb tots els agents implicats. La realitat de la feina i del temps transcendeix de la vida dels municipis a la metròpolis. Per tant, es tracta de reptes compartits entre les ciutats metropolitanes que necessàriament obliguen a una estratègia en xarxa per treballar la dimensió metropolitana de la feina i del temps”.

En el transcurs de la presentació, la gerent de l’Ajuntament de Barcelona, Sara Berbel ha declarat que “la Capitalitat Mundial que avui iniciem se centrarà en l’impuls de la segona generació de polítiques de temps, aquelles que van més enllà de la conciliació i la corresponsabilitat (tot i incloure-les) perquè s’adrecen a canviar l’organització del temps en la seva globalitat. Avançarà en els models híbrids de treball que, ben regulats, poden permetre major flexibilitat i també una millora important del medi ambient i nivells de contaminació; en la proximitat i la “ciutat dels 15 minuts”; en l’impacte tecnològic i la necessitat de desconnexió digital així com en eliminar les desigualtats de temps de classe social i de gènere, amb l’objectiu d’augmentar el benestar i la salut de la nostra societat”.

La secretària de la Xarxa de Governs Locals i Regionals de Polítiques del Temps, Marta Junqué ha destacat en les seves paraules que “el projecte de capital mundial per les polítiques del temps està pensat per donar més visibilitat a les polítiques del temps i sensibilitzar sobre els seus impactes positius en la societat. Des de la Xarxa, estem orgullosos d’haver escollit, per unanimitat, a Barcelona com a primera capital, ja que el seu lideratge global contribuirà a donar a conèixer les polítiques del temps a altres ciutats de tot el món i acostar-les a la ciutadania de Barcelona i Catalunya”.

Més notícies
Façana de l'Ajuntament de Barcelona, a la plaça Sant Jaume / MMP
Barcelona, primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps
Notícia: Barcelona, primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps
Comparteix
Aquesta distinció pretén fomentar aquelles accions que satisfan les necessitats de la vida quotidiana
Visitants al Born CCM/ ICUB
L’Ajuntament vol que museus i biblioteques tinguin lavabos de gènere neutre
Notícia: L’Ajuntament vol que museus i biblioteques tinguin lavabos de gènere neutre
Comparteix
El consistori presenta un pla per millorar la perspectiva feminista al món de l'art
Detall d'un parquímetre de zona blava ACN
Els treballadors dels parquímetres de Barcelona, a la vaga tot el 2022
Notícia: Els treballadors dels parquímetres de Barcelona, a la vaga tot el 2022
Comparteix
Els convocants reclamen una millora de les condicions laborals: faran vaga tot els caps de setmana fins a finals d'any
Una treballadora del servei d'atenció domiciliària de l'Ajuntament de Barcelona / Isaac Planella / Ajuntament de Barcelona
Empleades d’atenció a domicili culpen l’Ajuntament de la seva precarietat
Notícia: Empleades d’atenció a domicili culpen l’Ajuntament de la seva precarietat
Comparteix
Reclamen millores salarials, garantir la conciliació familiar i acabar amb les jornades "sense descans efectiu"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa