Personal del servei d’atenció domiciliària de l’Ajuntament de Barcelona s’ha manifestat aquest divendres a la plaça de Sant Jaume, mentre el ple municipal se celebrava al consistori. Les empleades, convocades pel sindicat CGT, han protestat contra les condicions precàries en què asseguren que treballen i han culpat a l’Ajuntament per externalitzar el servei a empreses privades.
La CGT ha explicat que les treballadores -la majoria de la plantilla són dones- reclamen un nou conveni a l’Ajuntament, que inclogui “millores salarials i socials” per al personal. El sindicat assegura que les empleades cobren uns sous “irrisoris” i que estan obligades a cobrir “jornades sense torns definits” i “sense descans efectiu”, entre altres mancances que titlla d'”abusos laborals” que afirma que s’arrosseguen “des de fa dècades”.
Alhora, el personal demana “conciliació familiar real”, “reconeixement de malalties professionals derivades de la feina” i “reconeixement del contagi COVID com a malaltia professional”. També preguen que no es repetixin episodis que han qualificat d'”assetjament” a empleades en situació de baixa laboral.
El servei d’atenció domiciliària de l’Ajuntament de Barcelona té contractades més de 4.000 persones, xifra la CGT. “És un dels serveis públic de gestió privada pel que més persones en situació de vulnerabilitat són atesesa la ciutat”, destaca el sindicat, que alerta de la “precarietat alarmant” que envolta les condicions laborals de les treballadores que “atenen més de 24.000 persones amb diferents nivells de dependència i vulnerabilitat social”, ha recordat la CGT.
El sindicat qüestiona que el consistori tregui a concurs cada quatre anys la contractació del servei d’atenció en la llar de persones desvalgudes i que no es valen per si mateixes. CGT assenyala que el servei ha experimetat un “canvi constant d’empreses” que l’han gestionat en els últims anys que, alhora, ha comportat modificacions freqüents dels professionals que atenen els beneficiaris. Les conseqüències de tot plegat, adverteix el sindicat, són “unes condicions cada cop més i més precàries per a [email protected] les professionals que hi treballen“.