Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, incapaç de pactar una resposta unànime als aldarulls
  • CA

Els disturbis de les darreres dues setmanes a Barcelona han dividit els 7 partits del ple municipal. Els matisos i accents de cada partit han impedit que prosperés una resposta unànime del consistori, que reunís uns mínims comuns denominadors. Tot el contrari: s’han debatut conjuntament fins a 5 proposicions diferents. Ni tan sols el bipartit ha pogut pactar una posició conjunta i BComú i PSC han presentat cada un la seva moció.

Els comuns han posat l’accent en les “causes que provoquen el malestar” i ha citat la creixent “fractura generacional”. “L’esquerra és això, voler solucionar els problemes de fons, la dreta sovint surfeja la realitat apel·lant més a l’estòmac que a la raó”, ha etzibat Jordi Martí Grau a les tres formacions dretanes. També ha considerat que el cas Hasél ha estat “l’espurna” i “ha posat sobre la taula el problema que té Espanya amb la llibertat d’expressió”. 

“És molt arriscat fer teories sobre les causes d’una violència que ha tingut col·lapsada la ciutat durant una setmana”, ha contraposat Jaume Collboni, al seu torn de paraula. “Clar que hi ha causes, però l’autoritat democràtica ha de restablir l’ordre públic perquè aquesta és la garantia dels drets i llibertats”, ha asseverat.

Les dues formacions independentistes, ERC i JxCat, han condemnat tots els formats de violència que s’han vist al carrer. Però posat l’accent en la gestió policial, un dels temes que de fet està sobre la taula en la formació d’un nou govern a la Generalitat. Han coincidit que cal revisar protocols i fer els canvis que calgui per millorar les actuacions en aldarulls. “Una mala actuació policial empitjora sempre les coses”, ha advertit Jordi Coronas (ERC). 

“Canvis i millores, lluny de ser una amenaça, han de servir per enfortir la policia. La majoria de la societat troba inacceptable que una noia de 19 anys perdi un ull arran d’una manifestació”, ha dit Elsa Artadi (JxCat), que ha assegurat que ha estat en contacte permanent amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. També ha aprofitat per reclamar explicacions a comuns i socialistes pel govern estatal, concretament per l’infrafinançament dels Mossos i l’ús de pilotes de goma a la Policia Nacional.

Sisena consecutiva d’aldarulls a Barcelona / Jordi Borràs

La bancada dretana ha rebutjat qualsevol retret als cossos de seguretat i ha exigit tancar files cegament amb la policia. “Això no permet matisos ni ambigüitats, la violència no admet excepcions”, ha defensat Luz Guilarte (Cs). “El nostre deure com a servidors públics i éssers civilitzats és mostrar-los [als agents policials] el nostre suport incondicional”, ha insistit. Josep Bou (PP) ha defensat que siguin els detinguts qui pagui els desperfectes. “L’extrema esquerra ha saquejat Barcelona”, ha acusat.

Manuel Valls, després d’absentar-se a dos votacions clau de política municipal per sortir a televisió, ha reaparegut al ple per dir la seva al debat dels aldarulls. Ha considerat que “la causa primera” dels disturbis és que institucions catalanes i mitjans “han cultivat saltar-se les lleis i s’ha contraposat la legitimitat democràtica a la del carrer”. “S’ha convertit l’adversari polític en l’enemic: ‘el fatxa’. Qui no és independentista o d’esquerres, és fatxa!”, ha protestat.

Més notícies
Ernest Maragall i Ada Colau, en imatges d'arxiu / Jordi Play - BComú
ERC tomba el full de ruta de mandat del govern Colau
Notícia: ERC tomba el full de ruta de mandat del govern Colau
Comparteix
El bipartit no ha pogut aprovar el PAM 2020-2023 i perd una votació de gran simbolisme polític
Ada Colau presidint el ple de febrer de 2020 / Ajuntament de Barcelona
L’oposició esbronca Colau i Collboni per l’impacte de la crisi a Barcelona
Notícia: L’oposició esbronca Colau i Collboni per l’impacte de la crisi a Barcelona
Comparteix
La pandèmia deixa xifres greus d'atur i vulnerabilitat | El govern defensa l'esforç en reactivació econòmica

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a març 03, 2021 | 15:07
    Català març 03, 2021 | 15:07
    No és cap sorpresa. Tothom sap que l'ajuntament del Cap i Casal és una casa de barrets sense pinxo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa