Pluja de crítiques per la gestió dels aldarulls en plena pandèmia. Barcelona Oberta i l’Associació del Passeig de Gràcia han reclamat “coratge polític” per condemnar la “violència” després dels aldarulls ocasionats aquests dies al centre de la ciutat. Les entitats han alertat dels “nombrosos danys” provocats en el mobiliari públic i la propietat privada i ha assegurat que han afectat “molt significativament” els comerços de Passeig de Gràcia en una conjuntura “d’excepcional incertesa” per la pandèmia.

Així mateix, han demanat més eines policials davant els aldarulls i han reclamat una revisió dels protocols per garantir que els cossos policials antiavalots, així com la BRIMO dels Mossos d’Esquadra, comptin amb els instruments necessaris per fer front a les “concentracions violentes”. Les entitats consideren “imprescindible” una resposta “contundent i unitària” per part de les forces polítiques en contra de les manifestacions que provoquin aldarulls amb violència i danys materials, però mostren un “respecte escrupolós” al dret a la manifestació.

Així mateix, alerten dels “greus desperfectes” provocats als establiments comercials del Passeig de Gràcia, l’avinguda Diagonal i els carrers adjacents i afirmen que han tingut lloc en un moment “molt delicat” i especialment “crític” per al sector.

Crítiques per l’ull buidat

Amnistia Internacional ha demanat aquest dimecres una investigació sobre la lesió de la jove que ha perdut un ull durant els aldarulls de dimarts a Barcelona per l’empresonament de Pablo Hasel. L’entitat ha subratllat que cal aclarir les circumstàncies d’aquest incident i determinar “la proporcionalitat de l’ús del material antidisturbis en els diferents operatius policials”.

Pel que fa al foam, Amnistia Internacional destaca que es recomana disparar contra la part inferior del tors o les cames, i que no es pot utilitzar “de forma indiscriminada contra un grup de persones, sinó contra individus que representen una amenaça greu”.Amb tot, Amnistia assegura que és conscient que hi ha hagut acte de violència i dels reptes als quals s’ha d’enfrontar la policia en aquests contextos.

Munició política

Diversos regidors i diputats han criticat els aldarulls i també l’ús de bales de foam a la policia catalana. L’esclat de violència per segona nit consecutiva, de fet, s’ha convertit en munició política entre els principals partits a Catalunya i també entre dirigents de Madrid. Les formacions de dreta han carregat contra els perjudicis dels disturbis, mentre que les esquerres han posat l’èmfasi en l’actuació policial i l’empresonament de Pablo Hasél que ha originat l’onada de protestes.

Interior obrirà una investigació

El departament d’Interior ha lamentat que la jove hagi perdut un ull durant els aldarulls a Barcelona de la nit de dimarts. Fonts de la conselleria han apuntat que encara no en tenen constància oficial a través d’informes hospitalaris o judicials, i han insistit que caldrà recopilar el màxim d’informació possible per saber què ha succeït i quines són les circumstàncies que han provocat la lesió. Interior està fent gestions a través del departament de Salut per poder contactar amb la persona ferida i el seu entorn familiar. Irídia atribueix la pèrdua de l’ull a un tret de foam.

Controvèrsia a Madrid

El portaveu de Podem al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, ha afirmat que “la violenta mutilació de l’ull d’una manifestant ha de ser investigada i s’han de depurar responsabilitats amb contundència”. El seu tuit ha encès el PP. La portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, ha afirmat que és “una vergonya” que els “vàndals” comptin “amb l’alè d’un partit de govern. “Aquesta és l’anormalitat democràtica que tenim i que Sánchez permet”.

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, també ha criticat les paraules d’Echenique. En un tuit ha afirmat que “el problema no és Podem, tots sabem qui són. El problema és qui els manté al govern”. La vicealcaldesa de la capital espanyola, Begoña Villacís, ha recriminat a Echenique que el líder de Podem, Pablo Iglesias, “deu estar molt content” pels aldarulls i li ha demanat a quina adreçar li pot enviar “la factura dels destrossos”.

Comentaris

    FRAN BCN Febrer 18, 2021 | 11:24
    I la Guàrdia Urbana alde cuartel.....gràcies Colau....

Nou comentari