Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Asens i Pisarello incompliran el codi ètic de BComú si són tinents i diputats
  • CA

Els tinents d’alcaldia Jaume Asens i Gerardo Pisarello incompliran el codi ètic del seu partit, Barcelona en comú, durant les setmanes que compaginin els càrrecs a l’ajuntament amb la seva nova condició de diputats electes del Congrés espanyol. La normativa interna és molt rígida amb l’acumulació de càrrecs i no preveu cap clàusula per aquesta situació.

Com va avançar el TOT Barcelona la setmana passada, el número 2 i número 4 d’Ada Colau al consistori esgotaran el mandat completament, fins a la investidura a mitjans de juny del govern barceloní que emergeixi de les eleccions del 26 de maig. En canvi ja començaran a exercir com a parlamentaris el 21 de maig, data de constitució de la cambra espanyola.

El codi ètic de Bcomú, redactat el 2015 pel nucli fundador dels comuns abans d’entrar en política institucional, té només 4 pàgines i conté limitacions estrictes de salaris, permanència i portes giratòries. L’article 3.2. explicita, sense preveure circumstància d’excepcionalitat, que no està permès “duplicar càrrecs a les institucions, tret d’aquells vinculats a la seva condició de regidor/a”. Ser parlamentari al Congrés, doncs, quedaria fora de les responsabilitats municipals i seria una duplicitat imprevista.

[r:1]

L’exercici temporal dels dos càrrecs tampoc passaria el filtre de Catalunya en Comú –que té el seu propi codi ètic, igual que ICV-EUiA–, on es preveu “la limitació a l’exercici d’un càrrec d’una funció pública i d’un càrrec electe intern”. O sigui, només permet compaginar una única responsabilitat pública i un seient a l’aparell del partit “per poder exercir en les millors condicions i màxima dedicació i per evitar la concentració de poder en un grup limitat de persones”. Com el codi barceloní, admet aquelles “responsabilitats locals sense retribució” i “funcions vinculades al càrrec institucional”, com podria ser presidir una empresa pública o formar part del consell d’administració d’un consorci local.

Portaveus de Barcelona en Comú assenyalen que la doble funció es produirà “durant escassos dies” i que està “motivada pel calendari electoral”. Concretament serien regidors i alhora diputats, si no hi ha imprevistos, entre el 21 de maig i el 15 de juny, és a dir, 26 dies. Menys d’un mes. “I en cap cas cobraran dos sous”, subratlla el partit.

Atur i portes giratòries

I si per Jaume Asens i Gerardo Pisarello ja és restrictiu el codi, més ho serà amb els regidors i regidores que deixen el consistori al juny, com Gala Pin, Mercedes Vidal o Josep Maria Montaner. Per evitar portes giratòries, el codi ètic de BComú estableix que els electes sortints no podran treballar durant almenys els cinc primers anys en consells d’administració i llocs de responsabilitat d’empreses que hagin rebut encàrrecs de l’administració local, amb accionariat públic o supervisió municipal, dins del sector del que han estat responsables polítics.

Això sí, un cop deixin el càrrec ja no estaran subjectes al llindar màxim de “2.200 euros com a salari net mensual, incloent dietes” que fixa el codi per als electes. Si no trobessin feina a causa de les incompatibilitats o durant un període de transició, el partit preveu “mecanismes de suport als càrrecs públics durant la seva reincorporació al món laboral” per afavorir la “conciliació entre la vida laboral i la política”.

Més notícies
Pisarello i Asens seran tinents d’alcalde i diputats fins a esgotar el mandat
Notícia: Pisarello i Asens seran tinents d’alcalde i diputats fins a esgotar el mandat
Comparteix
Els comuns intenten evitar un interinatge forçat en carteres clau del govern d'Ada Colau, en ple compte enrere per les eleccions del 26 de maig
Simpatitzants de BComú s'han reunit al parc de Glòries en la presentació del lema de campanya. | BComú
Colau reivindica la seva “gestió excel·lent” i demana el vot per “consolidar” el canvi
Notícia: Colau reivindica la seva “gestió excel·lent” i demana el vot per “consolidar” el canvi
Comparteix
L'alcaldessa i candidata de BComú ha alertat que les "elits" volen "aturar el canvi" iniciat durant el seu mandat
Una patrulla de la Guàrdia Urbana, en una imatge d'arxiu | A. L.
La Guàrdia Urbana estrena Comitè d’Ètica
Notícia: La Guàrdia Urbana estrena Comitè d’Ètica
Comparteix
Onze perzones integren el comitè, entre experts independents, representants de diferents institucions i policies veterans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa