Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Crida a la Generalitat per facilitar les consultes ciutadanes a Barcelona

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha ratificat aquest matí el nou reglament de participació ciutadana, que sextuplica el nombre de signatures necessàries per aconseguir organitzar una votació popular. Els promotors hauran de recollir 88.709 rúbriques perquè un procés participatiu arribi a convocar-se, molt per sobre de les 15.000 exigibles segons l’anterior normativa i que entitats socials com la FAVB ja han advertit que serà inassolible.

El canvi ve forçat per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va derogar l’anterior protocol el 2019. L’aprovació ha resultat agredolça pels grups que hi han votat a favor, els dos partits de govern (Barcelona en Comú i PSC) i les dues forces de l’oposició que comanden la Generalitat (ERC i Junts). El govern municipal ha tornat a instar el Govern del president Pere Aragonès a modificar la llei de consultes per rebaixar el nombre de suports necessaris per celebrar una votació ciutadana.

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha atribuït l’augment d’adhesions que es passa a reclamar a les organitzacions perquè prosperi un procés de participació popular a les obligacions que la legislació catalana imposa. “És un increment desproporcionat de signatures que esperem que sigui revertit en la llei de consultes”, ha instat Serra.

Les forces de l’oposició que lideren la Generalitat s’hi han mostrat receptius al prec del govern municipal. “Caldrà instar la modificació de la llei catalana per baixar el llindar de signatures per poder tirar endavant les consultes”, ha coincidit Jordi Martí (Junts). Per part d’ERC, la regidora Marina Gassol ha qualificat d’“infumable” la resolució del TSJC que va anul·lar l’anterior reglament i ha confiat que el nou protocol no acabi un altre cop als jutjats.

Els comuns assenyalen els “poders fàctics”

Serra ha criticat que l’anterior codi de participació que imposava menys signatures als impulsors d’un plebiscit popular va ser “impugnat per aquells que volen evitar que la ciutadania participi”. El regidor ha vinculat els demandants que van recórrer contra la norma que va ser invalidada amb “poders fàctics”, sense concretar més.

“Enviem un missatge al qui han atacat el reglament per evitar que la ciutadania tingui poder de decisió sobre la gestió dels serveis públics: Aquí hi som, la ciutadania no es rendeix i acabarà decidint”, ha etzibat Serra. Tot i les queixes pel nombre elevat d’adhesions que el reglament marca, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat que “per fi” s’hagi instaurat la regulació de participació ciutadana “pel qual les associacions han lluitat tant de temps per aconseguir-ho”, ha destacat.

Tot i comptar amb prou suport per treure endavant la mesura, el govern municipal no s’ha salvat de crítiques. Martí (Junts) ha pregat “coratge” al bipartit de comuns i PSC per convocar una consulta abans que s’esgoti el mandat. “Pot ser una foto terrible, zero consultes en set anys”, ha advertit en un missatge adreçat en especial als comuns, que encapçalen l’Ajuntament des de 2015.

Per altra banda, Ciutadans, PP i Valents s’hi han abstingut. El regidor de Cs Paco Sierra ha aprofitat per recordar que la votació ciutadana amb més participació i més àmplia convocada per l’Ajuntament va ser el referèndum sobre el tramvia de 2010, en què la victòria dels opositors del pla municipal perquè travessés la Diagonal va desencadenar una tempesta política en el govern de l’aleshores alcalde Jordi Hereu. “En un percentatge aclaparador, va sortir que no es volia que passés per la Diagonal però vostès, i sense participació, ens l’han ficat amb calçador”, ha recriminat Sierra.

Més notícies
Recreació virtual del futur passeig marítim a Sant Martí / Ajuntament

Crítiques veïnals al projecte anunciat pel passeig marítim de la Mar Bella

Notícia: Crítiques veïnals al projecte anunciat pel passeig marítim de la Mar Bella
Comparteix
La incògnita sobre què se'n farà de la plataforma per al fallit zoo marí inquieta els barris propers
Notícia: Crítiques veïnals al projecte anunciat pel passeig marítim de la Mar Bella - Mobile
Façana de l'Ajuntament de Barcelona, a la plaça Sant Jaume / MMP

Pirates informàtics estafen 350.000 euros a l’Ajuntament de Barcelona

Notícia: Pirates informàtics estafen 350.000 euros a l’Ajuntament de Barcelona
Comparteix
Es feien passar per un proveïdor de l'Institut Municipal d'Informàtica, que els hi va fer diversos pagaments
Notícia: Pirates informàtics estafen 350.000 euros a l’Ajuntament de Barcelona - Mobile
Joan Guàrdia i Olmos, catedràtic de psicologia i rector de la UB des del 2020 / Foto: Jordi Play

Joan Guàrdia: “El nou Clínic podria copiar el vincle de l’actual amb la UB”

Notícia: Joan Guàrdia: “El nou Clínic podria copiar el vincle de l’actual amb la UB”
Comparteix
ENTREVISTA | El rector de la UB promet que Can Ricart obrirà en 5 anys i avisa que els beagles adoptats no podran ser reutilitzats
Notícia: Joan Guàrdia: “El nou Clínic podria copiar el vincle de l’actual amb la UB” - Mobile
Façana de l'Ajuntament de Barcelona, a la plaça Sant Jaume / MMP

Pirates informàtics estafen 350.000 euros a l’Ajuntament de Barcelona

Notícia: Pirates informàtics estafen 350.000 euros a l’Ajuntament de Barcelona
Comparteix
Es feien passar per un proveïdor de l'Institut Municipal d'Informàtica, que els hi va fer diversos pagaments
Notícia: Pirates informàtics estafen 350.000 euros a l’Ajuntament de Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix