Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Crítiques veïnals al projecte anunciat pel passeig marítim de la Mar Bella
  • CA

El pla presentat pel consistori per culminar el passeig marítim de Barcelona satisfà els veïns… a mitges. L’avantprojecte de l’obra, que començaria a finals de 2023, preveu l’urbanització de la línia litoral de la Mar Bella, que havia quedat penjada entre la intervenció olímpica i la del Fòrum. Els veïns celebren que per fi s’abordi aquesta obra pendent, però els inquieta la manca de respostes sobre punts propers com la plataforma guanyada al mar per posar-hi un zoo marí. Tampoc deixa del tot tranquils els barris propers que la connexió entre el passeig nou i l’entorn hagi quedat segregada amb un pla secundari.

M. Carmen Garcia, del Moviment Diagonal Mar, i David Jiménez de l’Associació de Veïnes i Veïns Barri Maresme han explicat les objeccions veïnals al programa bàsics de betevé d’aquest dijous a la nit. “Estem molt contents perquè portem des de les olimpíades que no s’havia fet res en aquesta zona, però no estem del tot contents perquè hi ha coses que quedaran una mica a l’aire”, ha començat Garcia. “Fan un passeig marítim a mitges, voldríem que ja quedés tot resolt!”, ha afegit.

El més ben valorat del pla, ha assenyalat Jiménez, seria “el tractament de l’espai públic fantàstic” amb una “naturalització molt humana i delicada”. En canvi, no els agrada que el pla exclogui zones a l’entorn immediat del passeig marítim, sobretot gran part de la plataforma del zoo marí. “Són unes 14 hectàrees i es tracten només els 40 metres que toquen al mar”, ha lamentat. “De l’Ajuntament tenim moltes versions del que es vol fer a la plataforma, però no hi ha res concret”, critica.

La plataforma del zoo marí

“Ens agradaria que hi hagués debat ciutadà i estem intentant implicar la FAVB perquè no és només un espai dels nostres barris sinó que en pot gaudir tota la ciutadania de Barcelona i metropolitana perquè és un espai molt gran”, ha indicat. Per a Jiménez, la millor solució seria fer-ne una zona verda: “Si havia de ser un ‘parc zoològic i es treu la part de ‘zoològic’, ens agradaria que quedés el ‘parc’”. En canvi a Garcia veuria molt bé ubicar-hi les pistes esportives que el pla col·loca al costat del passeig marítim, perquè així s’alliberaria més espai per passejar. Recorda que la plataforma és terreny de l’Estat cedit a l’Ajuntament fins 2035, així que el destí d’aquest descampat a mig i llarg termini és incert.

La plataforma s’havia usat molts anys com a aparcament a l’aire lliure, però era un focus de conflictivitat: robatoris, mercadeig de droga, xeringues a terra, brutícia… D’ençà que no hi és, diu García, “ha baixat l’incivisme un 56%” a la zona de Diagonal Mar. No obstant, hi ha usuaris de l’aparcament que troben a faltar la comoditat d’anar a la platja en cotxe i així ho han expressat a la regidora en la presentació del pla als veïns que el consistori ha fet aquest dijous a la tarda. García recorda que a l’entorn hi ha un aparcament municipal de BSM, metro i autobusos i recorda que els veïns del Besòs si volen anar al centre en cotxe també han de pagar per aparcar.

Connexió entre el mar i la Rambla Prim

També queda fora del pla la connexió entre el passeig i la Rambla Prim, un aspecte que preocupa molt als veïns. “Vam reaccionar, l’Ajuntament ens va rebre i escoltar i han fet 2 projectes més que completaran l’àmbit d’actuació, un és la connexió amb Prim i l’altre és un tractament per al lateral de la Ronda Litoral”, ha exposat. “Però ens hagués agradat que fos tot al mateix projecte perquè tenim por que una cosa quedi despenjada de l’altra”, ha agregat. “Entenem que hi hagi prioritats, però podrien haver plantejat un projecte unitari que s’executés per fases”, conclou.

A Garcia tampoc li fa el pes el calendari: “Tot depèn de qui guanyi les eleccions el 2023, això ho ha deixat molt clar la tinenta d’alcaldia Janet Sanz”. “Si ve un altre partit i diu que no li agrada, ens hem quedat sense projecte?”, ha qüestionat. Jiménez es mostra més comprensiu amb aquesta “eventualitat que sempre pot passar quan hi ha eleccions” però insisteix en el “problema” dels dos projectes adherits al pla que “podrien quedar separats” si no avancen al mateix ritme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa