L’Ajuntament critica el desplegament dels Mossos per desnonar el Bloc Llavors

La policia catalana rebutgen una de les queixes de l'Ajuntament i asseguren que la culpa que el servei SIPHO no pugui intervenir és de la comitiva judicial

L’Ajuntament de Barcelona ha criticat avui l’actuació dels Mossos d’Esquadra al desnonament del bloc Llavors. És l’enèsima picada de crostó que el consistori fa a la conselleria d’Interior. En aquest cas, la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament, Lucía Martín, ha considerat que el desplegament de setze furgonetes d’antiavalots per fer fora de casa sis famílies és “desproporcionat”. A més, ha reclamat que es deixi intervenir el Servei d’Intervenció en situacions de Pèrdua de l’Habitatge i Ocupacions (SIPHO) de l’Ajuntament, un servei que media entre la comitiva judicial i les famílies.

Tanmateix, els Mossos d’Esquadra apunten que no són ells qui deneguen a les treballadores del SIPHO que puguin fer la seva feina. “El SIPHO demana entrar, Mossos ho transmet a la comitiva judicial i aquesta es nega a que les el SIPHO pugui entrar”, han explicat fonts de la policia catalana a aquest diari. En aquest sentit, la mateixa SIPHO ha confirmat que el servei de mediació de mossos ha dut a terme converses amb la comitiva judicial plantejant-los el que demanava el servei de mediació de l’Ajuntament. Finalment, les treballadores municipals recalquen que s’han trobar la mateixa resposta: que la comitiva s’hi negava.

[r:1]

De fet, en el macrodesnonament del bloc Llavors, el SIPHO ha quedat quedat apartat de la mediació durant el desallotjament i no han pogut ni entrar a l’edifici. Lucía Martín, regidora d’Habitatge, i el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, han tirat pel dret, tot i la gestió dels Mossos, i han dirigit les crítiques cap a conselleria d’Interior. L’acusen d'”impedir l’acció dels equips municipals“. Serra ha apuntat que Interior “ha de garantir la tasca d’aquest servei“.

Sancions fins als 90.000

Lucía Martin, per la seva banda, s’ha estès més en l’atenció als mitjans: “Trobem incomprensible que el govern, que fa dos dies aprovava un decret que obligava als grans propietaris a fer lloguer social, avui hagi facilitat que es produeixi aquest desnonament amb un dispostiu desproporcionat i no facilitant el serveis municipals per atendre a les families. És incomprensible perquè es un gran propietari que esta obligat a oferir un lloguer social”, ha explicat. Martín ha detallat que el proper pas de l’Ajuntament és ara multar el fons d’inversió per haver faltat “sis vegades als oferiments de lloguer”, sancions que poden arribar als 90.000 i que formarien “un paquet sancionador” que podria arribar al mig milió d’euros. Tanmateix, Martín ha afirmat que “la voluntat de l’Ajuntament no és recapatatòria, el que volem és obligar a les grans propietats a corresponsabilitzar-se de l’emergència habitacional i donar solucions”.

Les darreres setmanes, els jutjats i el govern d’Ada Colau venen mantenint un estira-i-arronsa per la funció del SIPHO. Mentre que els magistrats consideren que les treballadores municipals s’extralimiten en la seva funció, l’alcaldessa barcelonina ha insistit a reivindicar que no té cap intenció de modificar aquest servei. 

“Desproporcionat i contrari als protocols”

El centre Irídia ha acusat aquest dimarts els Mossos d’Esquadra d’actuar de forma “desproporcionada i contrària als protocols” en el desallotjament del Bloc Llavors que s’està portant a terme aquest matí al carrer Lleida de Barcelona. En un vídeo del Sindicat de Barri del Poble-sec es veu com els antiavalots intenten desallotjar per la força activistes que es concentren a l’escala del bloc, i un dels agents pica amb la porra repetidament el peu d’un noi que s’agafa a la barana i inentava evitar que els antiavalots pugin als domicilis. 

Alerta Solidària critica el “pal i la pastanaga” de la Generalitat

El portaveu d’Alerta Solidària, Xavi Pellicer, ha situat l’actuació dels Mossos d’Esquadra al desnonament del Bloc Llavors en “l’estratègia del pal i la pastanaga” de la Generalitat. Per una banda, ha dit, el Govern promou un decret que pretén blindar l’accés a l’habitatge. De l’altra, “envien els Mossos per reprimir” els intents d’aturar les execucions. 

Més informació

Comentaris

    Presoner núm. 40591196 03/03/2020 10:54 am
    Boníssim els Comuñs provant de carregar a la Yeneralitá el mort que correspon als jutges de la seva estimada Espanya. A plorar com a castellans el que no heu defensat com a catalans. Però què dic plorar!, sou professionals, i els desnonats tan sols el vostre negoci.

Nou comentari