El barri del Besòs-Maresme té una superfície de 127,4 hectàrees, una població de més de 24.000 habitants i una densitat alta de 839 persones per ha. Tanmateix, més enllà de les dades, el millor per conèixer un barri com aquest és, simplement, passejar-hi acompanyant els seus veïns i veïnes. Fa poques setmanes vam poder veure i escoltar de la mà d’alguns dels seus veïns i veïnes, els problemes que el barri del Besòs-Maresme arrossega des de fa ja massa temps.

L’Enrique és veí del barri des de fa 43 anys, i explica els greus problemes que molts edificis tenen al barri. Es queixa de l’aluminosi, una plaga que afecta uns 1.700 pisos de 37 edificis. L’envelliment dels habitatges ha generat que bona part dels habitants de la zona visquin amb unes condicions que, dit de forma suau, tenen molt marge de millora.

La Consol va néixer al barri. Descriu un altre dels elements més problemàtics del barri: la foscor que porten les nits a causa d’un enllumenat públic manifestament insuficient. Un fet que, si li afegim la manca de manteniment de l’espai públic, incrementa la sensació d’inseguretat. 

El Besòs-Maresme és un barri amb un dels índex de renda familiar disponible més baixos de la ciutat i que arrossega problemàtiques estructurals des de fa dècades, com un sobreenvelliment de la seva població, un alt índex d’atur i un elevat absentisme escolar que repercuteix en poques oportunitats laborals per als joves i també per a les dones.

La zona ha vist com barris propers es beneficiaven de transformacions urbanístiques com les de Diagonal Mar, mentre que la seva realitat es deteriorava, empitjorant clarament les condicions de vida d’un veïnat que des de fa anys va decidir alçar la veu. Un crit de denúncia i atipament davant fenòmens com les ocupacions il·legals d’habitatges per part de màfies o la pèrdua d’activitat productiva de la zona que ha provocat l’abandonament de molts locals i naus.

Vivim temps excepcionals. La pandèmia i els seus efectes han afegit encara més elements d’incertesa i de canvi a una societat que ja des del 2008 viu convulsament i en constant crisi. I és en aquest context complicat i desafiant quan les administracions públiques han de donar el millor de si mateixes per oferir respostes a la ciutadania. Arromangant-se, donant exemple, sent ambicioses i proposant solucions.

També és necessari que ho faci l’Ajuntament de Barcelona. El govern Colau-Collboni va presentar fa pocs dies la nova ronda d’inversions del Pla de Barris. Una mesura que podria haver estat l’instrument idoni per encetar la transformació integral i decidida del Besòs-Maresme que el barri i els seus veïns i veïnes tant esperaven. Tanmateix, ens vam trobar amb el de sempre: molt bones intencions però poca ambició, poca concreció, recursos insuficients i una nul·la visió estratègica de ciutat.

Aquesta transformació no pot esperar més i el barri necessita el compromís de la institució. Aspirem a un pla que fixi les bases per a la renovació total del barri.

Un pla que, en 15 anys, aspira a transformar en base a cinc línies d’acció el Besòs-Maresme i la resta de l’Eix Besòs i que va ser aprovar el passat divendres al plenari de l’Ajuntament. La construcció d’habitatge de lloguer social; l’establiment d’ajuts per a la rehabilitació d’edificis i la rehabilitació energètica; la millora dels punts foscos i de l’espai públic en general al barri; la posada en marxa de mesures de reactivació econòmica i d’inserció sociolaboral; i per últim; la confecció d’un pla de seguretat específic per a la zona.

No és temps de vacil·lacions ni de mesures tímides o més promeses incomplertes. És hora de ser valents, d’aprofitar el potencial de la zona i treballar per a la reconversió i perquè el compromís de l’Ajuntament i tota la ciutat amb el barri del Besòs-Maresme sigui una realitat aquest mandat. Territori d’esperança i de futur que pot convertir-se en viver de les millors idees i perspectives de recuperació per a tota Barcelona. 

Més notícies
Imatge d'arxiu del barri del Besòs / Jordi Play
La foscor envolta el barri del Besòs
Notícia: La foscor envolta el barri del Besòs
Comparteix
L'aluminosi, la falta d'il·luminació i l'incivisme afligeixen un barri amb pisos sobreocupats i manca de neteja
Imatge d'arxiu d'una reunió d'amics al barri del Besòs / Jordi Play
Unanimitat per capgirar el Besòs els pròxims 15 anys
Notícia: Unanimitat per capgirar el Besòs els pròxims 15 anys
Comparteix
En un període d'un any es redactaran uns nous compromisos concrets, entre els quals hi haurà l'habitatge assequible o més equipaments

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa