Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Unanimitat per capgirar el Besòs els pròxims 15 anys
  • CA

No han faltat els retrets i les diferents percepcions de les prioritats al Besòs i el Maresme, però finalment hi ha hagut unanimitat a l’Ajuntament per comprometre’s a capgirar en el el barri fronterís els pròxims 15 anys. L’enèsima mirada ambiciosa –sobre el paper– per solucionar alguns dels dèficits a la zona ha aportat aquesta vegada una llista d’objectius que s’han de resoldre abans del 2035. Entre els principals compromisos, hi ha la construcció d’habitatge de lloguer social, ajudes a la rehabilitació dels pisos afectats per l’aluminosi, la lluita contra la mala il·luminació a alguns punts, un projecte de reinserció laboral i un pla d’equipaments que solucioni les mancances al barri. Tot plegat, quedarà revisat per una comissió que es reunirà dues vegades cada any.

La proposta és d’Esquerra Republicana i s’ha transcaccionat amb el govern de Barcelona en Comú i el PSC. Tanmateix, la resta de grups han mostrat el suport a un pla pel qual també han introduït matisos. La regidora de Ciutadans Marilen Barceló concretava alguna reticència, per exemple, al voltant del període d’un any que s’obre ara per fer una anàlisi de la situació al Besòs i el Maresme –amb experts, veïns i polítics– i que ha de cloure amb un document de compromisos més tangibles. “La diagnosi ja està feta. Hi ha veïns que estan esperant resposta per part del govern municipal“, ha etzibat. “Això s’ha de treballar de manera immediata”. Una consideració que lliga amb algunes demandes veïnals àmpliament recollides en un reportatge recent d’aquest mateix diari, que va constatar l’estat del barri i les reclamacions que s’acumulaven amb els anys.

Una de les sorpreses que ha aportat aquest debat, però, és la topada en els discursos que han tingut Ernest Maragall (ERC) i el regidor de Sant Martí David Escudé (PSC) tot i que la proposta a aprovar ja s’havia treballat conjuntament. Després que Escudé reivindiqués que a l’eix Besòs ja fa temps que s’està treballant en la línia d’algunes reivindicacions que s’inclouen al pla proposat i de furgar en una presumpta falta de comunicació entre el líder d’ERC i els consellers republicans al districte, Maragall ha ironitzat: “Almenys no es posi amb aquest terreny de perdonar la vida. Em sembla una actitud absolutament incomprensible”. I ha afegit un segon dard: “Portem massa temps confiant en actuacions municipals que no es compleixen”. Tot seguit, el regidor socialista a Sant Martí ha rebaixat el to, però ha reclamat a Ernest Maragall –també diputat per ERC al Parlament– uns deures de tornada. Li ha pregat que parli amb els seus companys de partit a la Generalitat i es “replantegin tornar a posar sobre la taula la viabilitat de la llei de barris”.

Sigui com sigui, aquest nou compromís ha recuperat la voluntat política de reconèixer els canvis que necessita el Besòs i el Maresme. Alguns d’ells, estan més avançats que els altres. De fet, Escudé ha anunciat que estan “treballant de valent s’esta treballant de valent perquè aquest mandat sigui real l’ampliació del CAP del Besòs”. Una situació de precarietat a l’atenció primària que va radiografiar aquest diari mesos enrere.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa