Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Els turistes gastaran més, amb diumenges de botigues obertes?

Els turistes podran anar de compres a Barcelona un dia més per setmana durant un terç de l’any, si no descarrila l’acord firmat aquest dimecres per l’obertura comercial en diumenge. Del 15 de maig al 15 de setembre les botigues situades a les zones més visitades de la ciutat podran aixecar la persiana els 7 dies de la setmana.

Es tracta d’un pacte que se li havia resistit molt a Barcelona i que ha trobat el consens mínim imprescindible en un combinat de concessions i renúncies. Per una banda, obre la veda a centres comercials i grans cadenes, que eren qui més desitjava obrir, qui pot fer més contractacions i qui menys escletxa legal té per burlar la restricció actual. Per l’altra banda, exclou els barris perifèrics per afavorir la conciliació dels autònoms i comerços familiars, un segment al que li és mol difícil rendibilitzar un dia extra de feina.

No obstant, l’obertura dominical desperta moltes reticències entre l’opinió pública. Sense anar més lluny, l’enquesta publicada dimarts al TOT Barcelona reflectia la forta oposició que genera haver de treballar en diumenge: el 69% dels participants ha votat en contra de més diumenges de persianes alçades “perquè no respecta el descans dels treballadors”. 

El comerç dona feina a moltes persones a la capital catalana, i tot i que l’acord estableix que l’horari ha de ser acceptat de bon gran per l’empleat, molts temen que a la pràctica no hi hagi marge de llibertat. Les jornades de dilluns a divendres i horari diürn s’han anat reduint a Barcelona els darrers 30 anys a mesura que el sector terciari esdevenia el rei de l’economia urbana globalitzada. 

Make an Online Course

La capital catalana, com la majoria d’urbs del món, ha perdut indústria per la deslocalització cap a Àsia i la centrifugació de fàbriques cap a comarques veïnes on el sòl és més barat. Segons l’Enquesta de Població Activa, el 1994 Barcelona tancava l’any amb 402.000 treballadors al sector serveis, el 71,2% de l’ocupació total de la ciutat. En canvi el quart trimestre de 2021 ja eren 664.600 les nòmines que en depenien, el 86,06%. Dins d’aquest espai econòmic tan divers i en expansió, el comerç encara és la categoria que aglutina més llocs de feina: uns 150.000 actualment.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mari a febrer 25, 2022 | 07:36
    Mari febrer 25, 2022 | 07:36
    No ,lo creo . Al final lo q compres el domingo no lo harás el lunes y además no es beneficioso para otras actividades como museos,etc

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa