Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una bústia anònima permetrà als empleats de TMB denunciar-se entre ells
  • CA

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha creat una bústia anònima perquè els treballadors del grup puguin denunciar-se entre ells en casos de vulneració del Codi ètic. El nou Codi ètic, renovat aquest mes, comporta la creació del canal Ètic, un “canal de comunicació que permetrà als empleats/des comunicar les possibles conductes irregulars o qualsevol incompliment de les normes recollides en aquest Codi”.

El Codi ètic, plasmat en un document a què ha tingut accés el TOT Barcelona, detalla que els empleats poden accedir a la bústia anònima a través de la intranet del grup. El conegut com a canal ètic és una plataforma externa a través de la qual els treballadors poden fer denúncies “amb garantia de confidencialitat”.

Per tal de fer una denúncia, especifica el document, el treballador s’haurà d’identificar amb el DNI i el correu electrònic d’empleat de TMB. De tota manera, també informa que “la seva identitat no serà, en cap cas, revelada i que les seves dades eran mantingudes en secret”. En cas que es detecti una denúncia de fets falsos o que s’hagi fet per perjudicar algú, la comissió d’ètica prendrà mesures contra el denunciant.

La comissió d’ètica estarà formada per tres membres de la direcció de TMB. El conseller delegat, que actualment és Gerardo Lertxundi, serà l’encarregat de designar-los i el consell d’administració haurà de confirmar els nomenaments. El consell d’administració és l’únic òrgan capacitat per destituir els membres de la comissió. Així doncs, serà part de la direcció del grup la que jutjarà les denúncies de treballadors contra treballadors.

En aquest sentit, fonts de la CGT han lamentat la configuració de la comissió i s’han queixat que no estigui en mans d’un ens extern: “Víctima, denunciant, policia i jutge en una mateixa figura”. Amb tot, el Codi ètic diu que “les persones que integren la comissió d’ètica exerceixen les seves funcions amb independència total, objectivitat i imparcialitat”. Altres fonts sindicals han qualificat la comissió d’ètica de “santa inquisició”.

Les decisions de la comissió seran per majoria simple i es prendran en un marge de dos mesos. A més, elaborarà un informe anual sobre el nombre de denúncies rebudes.

Evitar perjudicar la reputació de TMB a les xarxes socials

Un dels punts del Codi ètic que ha posat en guàrdia alguns sindicats és el que marca pautes sobre l’ús de les xarxes socials. “Els canals oficials de TMB són els únics autoritzats per parlar en nom de la companyia”, avisa el Codi ètic. I trasllada que “s’espera que els professionals respectin i compleixin unes pautes de conducta adequades, evitant utilitzar informació de la companyia amb una orientació que perjudiqui la seva reputació”. Fonts sindicals alerten que aquest punt “coarta la llibertat d’expressió”.

Fragment del Codi ètic de TMB en què parla de l’ús de xarxes socials / TOT Barcelona

Pel que fa a les pautes d’ús de les xarxes socials, el delegat sindicat del Col·lectiu del Personal de Trens de Catalunya (CPTC) Martín Villanueva apunta a l’empresa per “no permetre les crítiques”. Paral·lelament, alerta del “retorn” a temps “antics” pel que fa a la censura. Villanueva veu perillós el Codi i recorda que no és una norma laboral.

El CPTC va portar a la reunió del comitè d’empresa el Codi per informar a la resta de sindicats de les intencions de TMB. El sindicat ho va definir com un “atemptat a la llibertat d’expressió”.

El Codi ètic és d’aplicació a “qualsevol persona física o jurídica relacionada amb TMB quan sigui procedent per al compliment de la seva finalitat (…) també serà extensiva l’obligació d’observança del Codi a qualsevol persona que representi la companyia quan així ho impliqui la relació”. El nou codi estarà vigent fins que s’anul·li i se’n farà una revisió anual.

El comitè d’empresa exigeix la “retirada” del Codi ètic

Els sindicats amb representació a Ferrocarril Metropolità de Barcelona (FMB) –l’empresa que gestiona la xarxa de metro–, aplegats al comitè d’empresa, han exigit en un comunicat adreçat a la responsable de relacions laborals del metro la “retirada” del Codi ètic. Totes les formacions sindicals s’han posat d’acord per avisar que TMB vol iniciar una “caça de bruixes” amb el canal ètic i per titllar el Codi d'”antidemocràtic i una vulneració de drets fonamentals”.

El punt més criticat pels sindicats és el que parla de l’ús de les xarxes socials per part de treballadors de TMB. El comitè d’empresa hi veu “un atemptat contra el dret fonamental a la llibertat d’expressió“. Finalment, titllen el Codi de “llei Mordassa antidemocràtica feta a mida de la direcció de l’empresa”.

Aquest diari ha contactat amb TMB per demanar la seva versió però encara no ha rebut resposta.

Més notícies
Una estació de metro de la L3 buida durant el confinament / Ajuntament de Barcelona
Els sindicats denunciaran TMB a Inspecció de Treball per la “indefensió” dels empleats vulnerables
Notícia: Els sindicats denunciaran TMB a Inspecció de Treball per la “indefensió” dels empleats vulnerables
Comparteix
La companyia contempla en un document intern el retorn a la feina dels treballadors que formen part de col·lectius de risc, que fins ara estaven de permís retribuït
TMB amenaça un delegat sindical d’acomiadar-lo per difondre informació de directius
Notícia: TMB amenaça un delegat sindical d’acomiadar-lo per difondre informació de directius
Comparteix
Es tracta d'un membre de la CGT que treballa a Transports de Barcelona, l'empresa del grup que gestiona la xarxa de bus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa