Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
TMB amenaça un delegat sindical d’acomiadar-lo per difondre informació de directius
  • CA

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha obert un expedient sancionador a un delegat sindical de la CGT per difondre informació de directius de l’empresa. Es tracta de Juan Ramiro, delegat del sindicat a Transports de Barcelona, l’empresa que gestiona la xarxa de bus de Barcelona i que forma part del grup TMB. La companyia l’adverteix que pot haver comès una “falta molt greu” en la notificació de l’expedient, a què ha tingut accés el TOT Barcelona. Una falta molt greu suposa l’acomiadament, segons consta al conveni col·lectiu (pàgina 40) de 1998-2001 al qual fa referència TMB a l’expedient per justificar la sanció. 

L’empresa acusa Ramiro de publicar un comunicat en nom del sindicat en què celebrava que la cotxera de Triangle, una des de les quals surten els autobusos que circulen per la ciutat, estava funcionant sense la necessitat de “caps ni sindicalistes”. Tot seguit, el text esmentava els encarregats que es trobaven a casa a causa de l’emergència sanitària i especificava el motiu pel qual hi eren. Així, recollia el nom d’algunes persones i detallava que alguns d’elles eren col·lectiu de risc.

TMB considera que Ramiro i la CGT “han tractat dades personals contradient la normativa de protecció de dades personals”, tal com recull a la notificació de l’expedient. “S’ha fet referència especial a l’estat de salut, és a dir, si són col·lectiu de risc […], si estan en quarentena, de baixa… sent aquestes dades especialment sensibles i protegides per la normativa de protecció de dades vigent”, prossegueix l’expedient. A més, per a la companyia és “evident” que s’han tractat dades personals d’empleats “sense una finalitat legítima i sense consentiment”. 

Igualment, l’empresa trasllada a través de l’expedient que no existeix “justificació” en l’ús d’aquesta informació, ja que “la finalitat del comunicat no era una altra que explicar que la cotxera pot funcionar sense personal directiu ni sindicalistes”. “Els fets exposats poden ser considerats com una falta molt greu”, conclou l’expedient. 

Una falta molt greu que pot suposar l’acomiadament

Per tot plegat, TMB opina que els fets constitueixen una falta molt greu. Entre aquestes, que es detallen al conveni col·lectiu de TMB 1998-2001 (pàgines 39-40), es troben, per exemple, simular una malaltia o agredir als passatgers. Una altra de les faltes molt greus que es contemplen és “en general les considerades com a faltes d’acomiadament en l’Estatut dels Treballadors (ET)”. En aquest sentit, l’ET veu com a motiu d’acomiadament “la transgressió de la bona fe contractual, així com l’abús de confiança en l’acompliment de la feina”, cosa que TMB considera que Ramiro ha fet. La sanció en cas de falta molt greu a TMB és l’acomiadament, segons consta al conveni col·lectiu al qual fa referència l’empresa en l’expedient.

“Emocionat” pel suport rebut

Ramiro, de 60 anys i delegat sindical de la CGT, explica en declaracions a aquest diari que està “emocionat” per les mostres de suport que ha rebut. “Estic molt tranquil perquè no he fet res dolent”, es defensa. En la mateixa línia, acusa la companyia de buscar un “cap de turc” per fer callar la plantilla de cara als “temps difícils” que vindran. “Volen acabar amb els dissidents”, adverteix.

Respecte al comunicat, detalla que la CGT n’ha fet un cada dia per mantenir informats els afiliats i per substituir el contacte en persona que es donava fins ara. En moltes ocasions, comenta, no és ell qui escriu ni publica les informacions a la web. Ramiro sosté que, pel que fa al comunicat pel qual se l’acusa, ni el va escriure ni el va publicar, sinó que senzillament el va llegir en un programa de ràdio dirigit als treballadors. Això és el que esgrimeix a la seva resposta a l’expedient, que va enviar el mateix 27 d’abril, el dia que va rebre la notificació de l’expedient. 

En la contestació, elaborada per Ramiro i l’advocada de la CGT, argumenta que el comunicat està escrit d’una forma “respectuosa i la seva intenció és demostrar que TMB pot funcionar perfectament sense directius”. “Els noms i càrrecs que hi apareixen es refereixen a personatges públics de l’empresa els noms i càrrecs estan extrets dels comunicats que publica TMB i en cap moment es diu res de cap malaltia que poguessin patir cap treballador de TMB”, afegeix en el recurs.

El sindicat també acusa la UGT, una formació sindical amb qui han tingut diferències, d’haver alertat que Ramiro es trobava a les cotxeres tot i ser personal de risc. “UGT assenyala i TMB sanciona”, critiquen des de la CGT.

Expedient obert i pendent de resolució

Fonts de TMB es limiten a dir que l’expedient està obert i que està “tramitat d’acord amb la legislació laboral i el règim disciplinari de l’empresa” i que està pendent de resolució.

Més notícies
Clatellada judicial a quatre sindicats de bus per tenir massa alliberats
Notícia: Clatellada judicial a quatre sindicats de bus per tenir massa alliberats
Comparteix
La sala social del TSJC obliga a reduir el nombre de persones dedicades exclusivament a l'activitat sindical
TMB multiplica per quatre les suspensions de sou i feina a conductors de bus
Notícia: TMB multiplica per quatre les suspensions de sou i feina a conductors de bus
Comparteix
L'any passat 52 treballadors van ser sancionats amb 377 jornades sense cobrar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa