Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Quan serà obligatori portar casc en el patinet elèctric a Barcelona?
  • CA

Els conductors de patinet elèctric hauran de portar casc per circular per Barcelona a partir del mes d’abril. Per tal que aquesta mesura entri en vigor, l’Ajuntament ja ha engegat els tràmits per modificar l’ordenança vigent de circulació de vianants i vehicles i adaptar-la a la normativa estatal, aprovada al Congrés el setembre de 2021.

Aleshores la cambra baixa espanyola va donar llum verda a la nova llei de trànsit, circulació i seguretat vial, obligada a actualitzar-se davant la presència cada cop més creixent dels nous vehicles de mobilitat personal. El text va ser aprovat per 19 vots a favor i 18 abstencions i el Senat el va ratificar. A Lleida i a Girona ja és obligatori l’ús del cas en els patinets elèctrics.

Tres novetats destacades

De fet, l’ordenança vigent a la capital catalana data de 2017 i per aquest motiu també s’ha hagut de posar al dia. Entre els aspectes més rellevants de la proposta de normativa, destaca el fet que els patinets elèctrics hauran de ser obligatòriament unipersonals, incorporar timbre i llums.

D’altra banda, tindran la possibilitat de baixar del vehicle en el cas que hi hagi aglomeracions de trànsit i, juntament amb les bicicletes, podran circular per les voreres de manera excepcional si està permès en espais de vianants habilitats per a l’ocasió.

Aquests vehicles solament podran aparcar a les zones habilitades específicament per l’Ajuntament per mitjà d’ancoratges ja que, en cas contrari, podran ser retirats de la via pública per part de la Guàrdia Urbana. Els patinets utilitzats per lliurar mercaderies podran aparcar a les zones de càrrega i descàrrega, així com fer aturades a les voreres de més de tres metres d’amplada.

Encara no hi haurà multes

Finalment, pel que fa als tempos de la nova ordenança, haurà de ser aprovada inicialment per la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, prevista al febrer. Després passarà el tràmit d’exposició pública de 30 dies. Cal recordar que no hi haurà multes mentre no es modifiqui el règim sancionador.

Controls i prohibició al transport públic

Cal recordar que recentment la Guàrdia Urbana ha realitzat una doble campanya per reforçar el control dels vehicles de mobilitat personal (VMP), primer a finals d’agost i posteriorment a principis de desembre, coincidint amb la setmana del pont.

A més, fa deu dies l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va anunciar que l’1 de febrer entrarà en vigor la prohibició d’accedir al transport públic amb patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal, una mesura que estarà vigent durant sis mesos.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloní a gener 20, 2023 | 11:43
    Barceloní gener 20, 2023 | 11:43
    Casc, permís de conduir i assegurança obligatòria. Aixó és el què cal.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a gener 20, 2023 | 12:43
    ciutadà gener 20, 2023 | 12:43
    Si jo, amb el meu modest ciclomotor, tinc la mala sort d'atropellar a un vianant, tinc una assegurança que garanteix l'atenció al accidentat. Si un patinet d'aquests atropella a algú, qui se'n responsabilitza?.
  3. Icona del comentari de: matricula a gener 21, 2023 | 10:37
    matricula gener 21, 2023 | 10:37
    I matrícula?. Quan serà obligatori portar matrícula a un vehicle elèctric que va pel carrer?. Antigament les bicicletes tenien obligació de portar-ne i ara no en porta ningú.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa