Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El cost de l’allau de grafiters al metro
  • CA

Els grafiters exasperen Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). El grup que gestiona gran part del transport públic de la capital catalana s’enfronta diàriament a una xacra que li costa diners. Concretament, 1,5 milions d’euros, que és el cost que va tenir l’any passat la neteja dels trens pintats amb grafitis. Amb tot, el cost pot ascendir a 4 milions d’euros el 2019 si se sumen despeses com la vigilància de trens estacionats o les reparacions de danys. Aquest any ni tan sols la pandèmia ha aturat els vàndals, i aquest estiu hi ha hagut un “increment fort” de les incursions al metro.

Al juliol els grafiters es van colar 81 vegades a les instal·lacions de la xarxa, i a l’agost ho van fer 88 cops, segons un comunicat intern de TMB a què ha tingut accés el TOT Barcelona. Fonts de TMB confirmen les dades després de ser consultades per aquesta redacció. Així, els grafiters han entrat al metro per pintar una mitjana de 2,7 vegades diàries aquest estiu. Aquestes xifres mostren que s’han triplicat les dades respecte de l’any passat, segons alerta el comunicat intern. “És preocupant l’increment que hi ha hagut en les vandalitzacions de combois en servei i amb passatge”, diu el document.

De tots els vàndals que han accedit a les instal·lacions aquest estiu, 24 han estat identificats pels Mossos d’Esquadra. El dispositiu per aturar els grafiters consta de vigilants de seguretat de Prosegur, una empresa subcontractada per TMB, i d’agents de la policia catalana. Els primers fan la intervenció in situ, i quan aconsegueixen enxampar algun grafiter truquen als Mossos perquè l’identifiquin i el denunciïn. En tots els casos TMB ha interposat una denúncia per danys.

Amb tot, en ocasions els vigilants s’enfronten a grups violents que no fugen d’ells, sinó que s’hi enfronten. L’últim cas va ser la matinada de dijous a divendres passat quan, segons va avançar aquest diari, sis grafiters van robar i apallissar dos vigilants del metro.

Els esforços de TMB se centren a reforçar la vigilància i a coordinar els operatius amb la policia de la Generalitat.

Més notícies
Pintada de grafiters en un vagó del Metro de Barcelona, en una imatge d'arxiu / ACN
VÍDEO | Un grup de grafiters roba i apallissa uns vigilants del metro
Notícia: VÍDEO | Un grup de grafiters roba i apallissa uns vigilants del metro
Comparteix
Un treballador de seguretat es disloca el braç quan perseguia uns altres vàndals
Els grafiters del metro no s’aturen malgrat el confinament
Notícia: Els grafiters del metro no s’aturen malgrat el confinament
Comparteix
Un grup de 10 persones accedeix a una estació de la L4 ahir a la nit per pintar trens
Un grafiter, sentenciat a multa i dos anys d’allunyament del metro de Barcelona
Notícia: Un grafiter, sentenciat a multa i dos anys d’allunyament del metro de Barcelona
Comparteix
Un jutjat li aplica el Codi Penal per haver pintat un tren de la L4 l'any 2016 | Haurà de pagar 2.121 euros a TMB
La presidenta de TMB reclama l’enduriment de la llei contra els grafiters
Notícia: La presidenta de TMB reclama l’enduriment de la llei contra els grafiters
Comparteix
Rosa Alarcón, regidora del govern Colau-Collboni, coincideix amb el president de FGC a reclamar una reforma del Codi Penal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa