Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un segle separades: el llarg trajecte de la unió dels FGC d’Espanya a Gràcia
  • CA

El primer dia de juny de 1926 es va inaugurar l’estació subterrània de la Plaça d’Espanya de Barcelona, que enllaçava també amb la línia 1 del llavors conegut com el Metro Transversal. Deu anys abans s’havia inaugurat la línia Martorell-Barcelona, que permetia enllaçar amb el “carrilet” d’Igualada i arribar fins a l’estació de la Magòria. Ara, però, els passatgers s’endinsaven a Barcelona i connectaven amb el metro.

I tres anys després, el tren creixia per una altra banda. El 1929 s’inaugurava l’estació soterrada de Gràcia, que ja funcionava en superfície des de 1863 per a l’antic ferrocarril de Sarrià a Barcelona i també per als Ferrocarrils de Catalunya. Però és amb el soterrament que Gràcia es converteix en una estació metropolitana, que es consolida tres dècades després quan s’obre el tram fins a l’estació d’Avinguda Tibidabo i Reina Elisenda.

L'andana de l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Cataluny
L’andana de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de Gràcia / FGC

Des d’aleshores, tant la plaça d’Espanya com Gràcia han viscut desconnectades. Dues línies, la del Llobregat-Anoia i la del Vallès, que tot i que separades per pocs quilòmetres, tampoc no han tingut un bon enllaç de metro. Per arribar a Gràcia des de la plaça d’Espanya -hi ha l”estació de FGC de Catalunya, amb els llarguíssims passadissos de transbordament-, s’ha de fer un tour en autobús o bé agafar la línia verda fins a Diagonal -un tomb considerable- fins a Diagonal, i allà fer els passadissos fins a Provença, l’estació que FGC té a l’intercanviador de Diagonal.

2014-2027: el trajecte del perllongament

Fins que l’any 2014, l’aleshores conseller de Territori Santi Vila anunciava que la plaça de Francesc Macià, un dels punts més concorreguts de la ciutat però històricament mancat de connexió amb el transport públic, reconnectaria amb la ciutat gràcies a l’arribada futura de la línia Llobregat-Anoia dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. La idea era crear 3 noves estacions fins a connectar amb Gràcia, passant per l’Hospital Clínic i enllaçant amb la L5 del Metro. Aleshores el conseller preveia començar les obres abans del 2020 i que fossin una realitat com a molt el 2023. Però com totes les grans obres, i amb l’escull de la pandèmia, arribarà com a mínim amb 4 anys de retard, el 2027.

Sigui com sigui, aquesta setmana vinent es dona el tret de sortida a les obres de connexió, amb els treballs preliminars que tindran una durada d’uns 14 mesos, i consistiran bàsicament a desviar els diferents serveis de subministraments que es puguin veure afectats per aquesta actuació, com ara canonades de llum, d’aigua, de gas o de comunicacions. Després, cap a la tardor, començaran les obres del túnel de quatre quilòmetres que separen la plaça d’Espanya i Gràcia, i que requeriran d’una tuneladora.

Tres noves estacions de FGC

Amb la connexió d’aquestes dues estacions històriques, que tindrà una inversió total de 430 milions d’euros, naixeran tres noves estacions: Gràcia, Francesc Macià i Hospital Clínic. L’estació de Gràcia estarà ubicada a la travessera de Gràcia, entre els carrers Balmes i la plaça Gal·la Placídia; la de Francesc Macià tindrà sortida al carrer Comte Urgell, entre els carrers de Buenos Aires i la mateixa plaça Francesc Macià; i la d’Hospital Clínic s’ubicarà també al carrer Comte Urgell, però entre els carrers Rosselló i Còrsega.

Més notícies
L'andana de l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de Gràcia / FGC
Arrenquen les obres de FGC per connectar la plaça Espanya i Gràcia
Notícia: Arrenquen les obres de FGC per connectar la plaça Espanya i Gràcia
Comparteix
Els treballs previs consistiran en el desviament de subministraments i s'allargaran 14 mesos
Imatge virtual de la remodelalció de la Rambla a l'altura de Drassanes / Ajuntament de Barcelona
Així canviarà l’urbanisme a Barcelona: grans obres que arrenquen el 2022
Notícia: Així canviarà l’urbanisme a Barcelona: grans obres que arrenquen el 2022
Comparteix
La Rambla, la Via Laietana, l’Eixample o la Meridiana, però també projectes de mobilitat que transformaran la fesomia de la ciutat els propers anys
Estació Maragall L5 / 9PM
La línia L5 del metro viurà 2 grans talls per obres el 2022
Notícia: La línia L5 del metro viurà 2 grans talls per obres el 2022
Comparteix
Afectacions de Diagonal fins a Horta durant Setmana Santa i l'estiu per renovar 3 km de via

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon G. a juliol 04, 2022 | 12:44
    Ramon G. juliol 04, 2022 | 12:44
    línia Llobregat-Anoia Ample ferroviari 1.000 mm ///////////////////// línia Barcelona-Vallès Ample ferroviari 1.435 mm O sigui : que el cambi es fara am els viatgers a peu, els trens no conectaran una linia am l'altre.
  2. Icona del comentari de: Lluis Grau Esteve a juliol 04, 2022 | 12:55
    Lluis Grau Esteve juliol 04, 2022 | 12:55
    Metro i carrilet és connecten el 1926, no es veritat, la foto nomes es del Metro, els dos de la serie 100 .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa