Els vigilants del Prat reclamen que els polítics intervinguin en el conflicte

El comitè de vaga denuncia que la Guàrdia Civil els controla durant els serveis mínims

Els vigilants dels controls de seguretat de l’aeroport del Prat demanen la implicació dels partits polítics per resoldre el conflicte laboral amb la direcció de l’empresa adjudicatària del servei, Trablisa. En un comunicat, el comitè de vaga denuncia la inacció dels representants polítics davant de l’aturada indefinida convocada des d’aquest divendres i es pregunta quin “interès real” hi ha a perjudicar els viatgers de l’aeroport de Barcelona.

En aquest sentit, els treballadors asseguren que l’única opció que tenen per protestar és la vaga de zel —tot i que afirmen que no l’estan fent— i lamenten haver de prendre mesures que van en contra dels passatgers per tal que les seves peticions laborals siguin ateses.

El comunicat també destaca que estan complint els serveis mínims “abusius” del 90% i que les cues que hi ha són “normals” en un aeroport internacional que, al seu parer, s’ha quedat petit. Amb tot, subratllen que la “implicació professional” que mostren no suposa que hagin de deixar de denunciar la situació laboral. 

Per als vaguistes, Trablisa és la pitjor adjudicatària que han tingut els treballadors al llarg dels anys i ha recordat que l’anterior concessionària, Eulen, sí que va acabar complint amb els compromisos acordats.

També afirmen que l’empresa ha guanyat 41,2 milions d’euros en dos anys directament d’Aena i es pregunten com es pot permetre que pugui provocar un conflicte “sense cap tipus de conseqüència”. A part, critiquen que s’utilitzi la Guàrdia Civil suposadament per fer pressió sobre els treballadors. “¿És una funció de les forces de seguretat de l’Estat participar directament en un conflicte laboral?”, plantegen els vigilants al comunicat.

Vigilants vigilats per la Guàrdia Civil

Aquest matí, la presidenta del comitè d’empresa, Genoveva Sierra, ha denunciat que els vigilants de seguretat estan rebent “molta pressió” als controls de seguretat que gestionen, amb una “vigilància que durant l’any no hi és, de la Guàrdia Civil i per tot arreu“.

Sierra ha assenyalat que els estan qüestionant procediments habituals: “No entenem per què abans de la vaga hem de treballar d’una manera i ara ho hem de fer d’una altra forma”. 

Com ja va apuntar en la primera jornada, Sierra ha afirmat que “s’està vulnerant el dret a vaga dels treballadors” i ha assenyalat que els serveis mínims decretats del 90% fan que hi hagi més treballadors dels que seria habitual. “No hi ha vaga a la pràctica. Bàsicament l’estem fent els onze membre del comitè de vaga”, ha indicat. 

Tot i i així, Sierra assegura que continuaran amb la vaga. “La vaga és indefinida, i tant. No ens queda un altre remei, tot el que vam aconseguir amb l’esforç del 2017 ho hem perdut, i també drets que havíem aconseguit quan va obrir l’aeroport. Ens ho han pres tot”, ha dit. Sierra ha posat d’exemple d’aquests greuges una distribució diferent de les vacances, amb 20 dies a l’hivern i 10 a l’estiu (abans eren 15 i 15) i un cap de setmana de festa que, per conveni, els toca i que ara no fan. 

La presidenta del comitè d’empresa ha subratllat que estan “oberts” a negociar amb Trablisa però ha dit que no hi ha hagut cap moviment. Ara bé, confia que l’empresa reaccionarà en algun moment, sobretot perquè l’aeroport és una infraestructura estratègica. 

Sierra ha avançat que en els pròxims dies podrien presentar al jutjat una nova denúncia que tindria a veure amb aquest tipus de pressions als treballadors, però ha preferit no donar-ne més detalls de moment.

Aquest divendres, el comitè d’empresa ja va denunciar que la companyia va obligar set vaguistes a treballar, després que es presentessin al seu lloc de treball per comprovar si estaven cridats als serveis mínims. Com que no era el cas, es van acollir al dret a vaga i, segons ja va explicar Sierra aquest divendres, el director corporatiu els va comentar que havien de treballar igualment i que sinó “haurien d’acatar les conseqüències”.

La cap de Recursos Humans de la companyia, Pilar Albacete, va negar les acusacions i va assegurar que l’únic que havien fet és notificar-los els serveis mínims que haurien de fer en els propers dies.

Més informació

Nou comentari