Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Condemnen TMB a fer indefinits 32 treballadors que tenien contractes temporals il·legals
  • CA

El jutjat social número nou de Barcelona ha condemnat TMB a contractar de forma indefinida 32 treballadors a qui havia fet contractes temporals fraudulents. El comitè d’empresa de TMB va presentar una demanda per denunciar la situació dels empleats, que tenien contractes per obra i servei de durada determinada, i el jutjat li ha donat la raó. Dels treballadors que la companyia haurà de fer indefinits, 25 van ser contractats el 20 d’agost de l’any passat i la resta es van incorporar més endavant, segons recull la sentència, a què ha tingut accés el TOT Barcelona.

L’empresa els va contractar com a tècnics d’operació de línies automàtiques (TOLA), una figura que dona feina als treballadors a les línies sense conductors, una categoria catalogada com a agent d’atenció ciutadana (AAC). Els TOLAs porten a terme tasques de supervisió de les estacions, atenció al client, arreglen averies i atenen problemes tècnics. TMB va incorporar els 32 treballadors per a la posada en marxa de nous trams de la L10 sud i la implantació del tram central de la L9 i la L10. I ho va fer amb contractes d’obres i serveis, de caràcter temporal.

Algunes tasques que els empleats contractats van fer eren algunes que també van fer treballadors indefinits de l’empresa, segons recorda la sentència. El jutjat ha dictaminat que els contractes per obra i servei sota els quals treballaven els 32 empleats no complien els requisits de l’estatut de treballadors, ja que no portaven a terme una obra o servei determinada. En aquest sentit, la sentència constata que, després de contractar els 32 treballadors de forma temporal, les estacions de la L9 i la L10 que formaven part del projecte ja estaven obertes al públic. A més, apunta a TMB perquè no ha pogut acreditar la “concurrència d’una obra o servei concret”. També posa de manifest que els TOLAs contractats de forma definida feien les mateixes tasques que empleats indefinits.

L’empresa accepta la sentència

TMB té la possibilitat de presentar recurs al TSJC però no recorrerà, segons han avançat al TOT Barcelona fonts de la companyia. L’empresa es defensa argumentant que la taxa de reposició restrictiva que imposa l’Estat no els permet fer contractacions indefinides. La taxa de reposició és el resultat de dividir els funcionaris que ingressen en l’administració pels que es jubilen. 

Fonts de TMB al·leguen que van sol·licitar una excepció en l’aplicació de la norma de la taxa de reposició per poder fer contractacions de caràcter indefinit per treballar a la L9 i la L10, unes estacions que, recorden les fonts, són de caràcter “permanent” i, per tant, requereixen de personal indefinit. L’Estat, però, no els va donar permís per contractar.

Des de la companyia responen a la pregunta de per què es van fer contractacions temporals fraudulentes afirmant que van complir la llei, amb referència a respectar la taxa de reposició imposada per l’Estat. Malgrat insistir en el motiu pel qual els contractes d’obra i servei no eren ajustats a dret, contesten que van complir la norma vigent.

Els serveis jurídics de l’empresa estudien ara com aplicar la sentència, ja que TMB encara no pot contractar de forma indefinida per la taxa de reposició.

Més notícies
TMB frena la crisi de l’amiant i assegura que no se n’han detectat nous casos
Notícia: TMB frena la crisi de l’amiant i assegura que no se n’han detectat nous casos
Comparteix
L'empresa que gestiona el metro manté en 25 la xifra d'afectats tot i que remarca que no són greus
El cas de la conductora del metro que desmuntaria els arguments de TMB sobre l’amiant
Notícia: El cas de la conductora del metro que desmuntaria els arguments de TMB sobre l’amiant
Comparteix
Pateix engruiximent pleural i podria obligar l'empresa a reconèixer que tota la plantilla, i no només els operaris de manteniment, ha estat exposada a la fibra tòxica
Amiant a la xarxa de metro (plaça Catalunya). | CGT
Sisè cas d’un conductor de metro afectat per amiant
Notícia: Sisè cas d’un conductor de metro afectat per amiant
Comparteix
TMB argumenta que només els treballadors de manteniment poden haver estat contaminats per la fibra tòxica
L'assemblea del metro d'aquest matí. | Cedida
Els treballadors del metro descarten una nova vaga i donen 100 dies “de gràcia” al nou consistori
Notícia: Els treballadors del metro descarten una nova vaga i donen 100 dies “de gràcia” al nou consistori
Comparteix
El comitè d'empresa proposava noves aturades del servei i la plantilla l'ha tombat per un marge de només 17 vots

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa