La T-mobilitat ha avançat a pas de tortuga però ja està en funcionament. Els primers usuaris d’aquest nou sistema de bitlletatge i validació amb tecnologia sense contacte poden reunir en un únic suport tots els títols de transport que fan servir. La novetat més pràctica i que agrada més al públic jove és poder pagar el bitllet amb el telèfon mòbil, sense haver d’obrir i tancar moneders ni bosses.

Els primers usuaris de la T-Mobilitat, doncs, ja poden comprar, validar i fer totes les gestions amb el mòbil, a través de la TMB App, i oblidar-se de portar diversos títols a la cartera. Ara bé, de moment només els mòbils Android poden pagar directament als torns d’accés de busos i metros, mentre que els qui tinguin un iPhone hauran d’esperar un temps més. Ara només poden fer gestions com comprar els títols, per després imprimir-los a les màquines expenedores. L’alternativa a l’abast de tothom és fer servir una targeta física, de plàstic i recarregable, en comptes dels abonaments tradicionals de paper.

Amb la tecnologia sense contacte, s’estalvia temps en les compres i validacions dels títols. D’altra banda, els nous suports físics són més robustos que les targetes de cartró amb banda magnètica, així que no hi ha el risc que es trenquin tan fàcilment o es mullin. En cas de robatori o pèrdua, es pot bloquejar aquell abonament, recuperar el saldo que tenia carregat i les dades personals romanen segures. 

TMB

A banda, l’app JoTMBé ofereix serveis com consultar les línies, parades i estacions de bus i metro, configurar alertes de servei per assabentar-se de les incidències, guardar els llocs i trajectes freqüents per consultar més fàcilment com arribar-hi o rebre recomanacions dels operadors de transport. Durant un temps conviuran la T-mobilitat i l’actual sistema de targetes amb banda magnètica, fins que la implantació de la nova tecnologia sigui total. Per als qui ja vulguin estrenar el pagament via mòbil, aquests són els passos a seguir per poder gaudir de tots els avantatges de la T-mobilitat a través del telèfon.

Primer pas: donar-se d’alta a la T-Mobilitat

El primer pas per utilitzar el servei T‑mobilitat amb TMB és tenir un compte d’usuari digital. A TMB, aquest usuari es diu JoTMBé. Des del propi perfil personal es pot consultar informació, carregar nous bitllets i desar-hi mètodes de pagament, entre altres tràmits. 

Una opció és donar-se d’alta en línia perquè arribi la targeta de plàstic al domicili en deu dies. Les sol·licituds es validen en un termini màxim de 48 hores, asseguren els responsables. Un cop rebuda la confirmació d’alta de l’usuari T-mobilitat ja es pot triar el suport (targeta T-mobilitat o mòbil) i carregar-hi el títol de viatge.

T-mobilitat

També es pot fer la gestió presencialment a un dels Quioscos T-mobilitat, amb cita prèvia, i endur-se ja la targeta recarregable per 4,5  euros, ja carregada amb un dels títols de transport disponibles per a la T-mobilitat.

Carregar títols a la T-Mobilitat

Un cop es disposa del suport, es pot carregar i recarregar amb els títols de transport en línia desitjats, que es compren des de TMB App o de manera presencial a les màquines expenedores o els punts d’atenció. Per carregar el títol en una targeta, cal anar a la secció T-mobilitat de l’aplicació, seleccionar l’opció “Targetes”, clicar a “Inicia la lectura” i acostar la targeta al dispositiu mòbil per a la càrrega del títol de transport. 

TMB

De moment hi ha una gamma reduïda de bitllets de transport disponibles per a la T-mobilitat, tot i que inclou els més habituals: T-casual, T-usual, T-usual FM/FN general, T-usual FM/FN especial, T-jove, T-jove FM/FN general, T-jove FM/FN especial, T-familiar i T-16. D’altra banda, només es poden fer servir per desplaçaments dins dels 36 municipis de l’àmbit de la tarifa metropolitana perquè encara no s’ha ampliat a tots els transports de Catalunya.

Carregar el títol al mòbil

Per a carregar un títol de transport en el mòbil, cal entrar a TMB App, anar a la secció “T-mobilitat” i seleccionar l’opció “Mòbil”. Un cop allà, cal descarregar-se la funcionalitat anomenada Cartera electrònica, que quedarà vinculada a aquell usuari i a aquell mòbil automàticament. Té un cost d’1 euro, que es paga un sol cop.

En aquesta cartera ja es pot fer la càrrega de qualsevol títol de transport, que quedarà registrada al mòbil de manera immediata. Actualment, aquesta opció només està habilitada per a dispositius amb sistema operatiu Android que tinguin tecnologia NFC.

TMB
Més notícies
La previsió és que els bitllets de cartró desapareguin la tardor de 2023 a Barcelona / Edgar Sapiña

La T-casual i la T-familiar se sumen a la T-Mobilitat

Notícia: La T-casual i la T-familiar se sumen a la T-Mobilitat
Comparteix
La targeta recarregable ja incorporava la T-usual i la T-jove d'una zona
Notícia: La T-casual i la T-familiar se sumen a la T-Mobilitat - Mobile
Una màquina validadora de l'estació d'Alfons X adaptada per a la T-mobilitat / Adrià Lizanda

Els responsables de la T-mobilitat diuen ara que s’estendrà el 2023

Notícia: Els responsables de la T-mobilitat diuen ara que s’estendrà el 2023
Comparteix
La targeta de transport públic, que acumula set anys de retard, disposa ja de 145.000 abonats
Notícia: Els responsables de la T-mobilitat diuen ara que s’estendrà el 2023 - Mobile
Punt informatiu de la T-Mobilitat a la plaça Espanya / JR

Protecció de Dades descarta multar l’ATM per l’error informàtic de la T-Mobilitat

Notícia: Protecció de Dades descarta multar l’ATM per l’error informàtic de la T-Mobilitat
Comparteix
Un informe registrat al Parlament deixa clar que la llei no contempla sancions econòmiques a una administració pública, sinó amonestacions
Notícia: Protecció de Dades descarta multar l’ATM per l’error informàtic de la T-Mobilitat - Mobile
La targeta física de la T-Mobilitat, en imatge d'arxiu / ATM

L’ATM injecta 14 milions d’euros per acabar la T-Mobilitat

Notícia: L’ATM injecta 14 milions d’euros per acabar la T-Mobilitat
Comparteix
Les administracions defensen que són ingressos que la concessionària hauria rebut igual més endavant
Notícia: L’ATM injecta 14 milions d’euros per acabar la T-Mobilitat - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jessica Cabrerizo moreno a juny 15, 2022 | 23:40
    Jessica Cabrerizo moreno juny 15, 2022 | 23:40
    Hola me gustaría tener la tarjeta pero se cuánto cuesta

Nou comentari

Comparteix