Els empleats del metro de Barcelona estan cridats divendres a votar si accepten seguir negociant el canvi de contractació que proposa TMB i si suspenen la vaga parcial de l’11 de gener, el dia del retorn a l’escola. La consulta ha estat organitzada per cinc dels vuit sindicats del comitè d’empresa, UGT, CCOO, el Sindicat Unitari (SU), Col·lectiu del Personal de Trens de Catalunya (CPTC) i la Unió de Tècnics de Manteniment (UTM), que aposten per desconvocar l’aturada. Hi ha dos locals de votació, un al local del comitè d’empresa a l’estació de Santa Eulàlia i un altre a la Sagrera. Els 3.500 treballadors es poden acostar i dipositar el seu vot entre les 9h00 i les 22h00. Les organitzacions que impulsen l’aturada –CGT, Solidaritat Obrera (SO) i el Col·lectiu Independent del Metro (CIM)– han demanat que votin ‘no’ i han titllat la votació de “simulacre” muntat amb l’empresa “amb nocturnitat i traïdoria”.

Fins poc després de les 17 hores ja havien passat pels locals de votació més de 800 persones, segons la UGT. El mateix sindicat recorda que a l’assemblea on es va decidir que es faria una vaga hi havia 300 persones. Els treballadors votaran si accepten la proposta que va sortir de les negociacions amb la mediació del departament de Treball, que implica desconvocar la mobilització, continuar parlant dels canvis en els contractes i reobrir les negociacions del nou conveni, paralitzades des d’octubre.

Els cinc sindicats que han organitzat el referèndum han optat per aquesta via davant la dificultat de fer una assemblea “sense risc sanitari” pels participants, ha indicat la UGT. Els defensors del argumenten que TMB s’ha compromès a no tocar el conveni actual, a passar a indefinits fixos 164 treballadors que ara tenen un contracte d’obra i servei.

En canvi, els que aposten pel no han criticat tant el fons com la forma de la proposta i la consulta. En un comunicat publicat a Twitter de la CGT, el sindicat titlla la votació d'”absoluta aberració”, de “simulacre de consulta” que s’ha preparat “amb nocturnitat i traïdoria”, “sense el coneixement de la resta de sindicats”, “sense donar temps a la plantilla per saber sobre què s’ha d’opinar o analitzar i contrastar la proposta”. Segons aquest sindicat, hi ha treballadors que ni tan sols sabran que aquesta votació s’està fent. La proposta de TMB, pels que demanen que es voti no, “té com a finalitat arribar a un acord que impedeixi la vaga i deixi les mans lliures per implantar l’Estatut de Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP)”.

La proposta de modificar el sistema de contractació a la xarxa de transport subterrani barcelonina ha generat un conflicte laboral i entre sindicats. En l’últim trimestre de l’any, l’empresa pública va plantejar aplicar un punt de l’EBEP segons el qual s’haurà de fer un concurs de mèrits per consolidar les places, un procés que els sindicats que impulsen la vaga creuen que pot allargar “dramàticament” el temps necessari per passar de temporal a fix. A partir de llavors, alguns empleats van decidir que calia mobilitzar-se per impedir-ho i van convocar una assemblea que va decidir convocar una vaga l’11 de gener.

La mobilització està planejada durant tres torns: entre la una i les tres de la matinada; de set a nou del matí i de quatre a sis de la tarda. El personal d’administració està cridat a seguir l’aturada entre les 9.30 h i les 11.30 h.

Comentaris

    Serafi Bandarra i Grataconys Gener 09, 2021 | 10:59
    Si la feu demostrareu ser uns salvatges, en plena pandemia i el virus escampase, fer vaga es una solvatgada.

Nou comentari

Més notícies
Seu de TMB, a la Zona Franca, en imatge d'arxiu /  TMB

Treballadors de TMB protesten al carrer per evitar canvis en el sistema de contractació

Sindicats i empresa tenen previst celebrar una reunió de mediació el pròxim 4 de gener per evitar la vaga parcial del dia 11
Assemblea del metro on es va decidir convocar vaga / CGT

Els sindicats de metro aparquen diferències i faran vaga l’11 de gener

Tres aturades en hores punta | L'empresa vol fer obligatori passar un concurs per obtenir plaça fixa