Diversos treballadors del transport públic barceloní –un centenar segons la Guàrdia Urbana i 500 segons els organitzadors– s’han concentrat aquest dilluns al matí a la plaça Sant Jaume per protestar en contra del nou model de contractació de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Consideren que “eternitza” la precarietat dels treballadors temporals.
Aquesta protesta precedeix la vaga que han convocat el dilluns 11 de gener, de 7h a 9h del matí i de 16h a 18h de la tarda, coincidint amb el dia de tornada a l’escola. Així, volen evitar l’aplicació de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic (Ebep) que planteja un concurs de mèrits per consolidar les places.
Fonts sindicals consultades per l’ACN consideren que es tracta d’una decisió “injustificada” i que suposa una “precarizació total” de les condicions dels empleats. Per desencallar la situació i evitar una vaga de dues hores per torn convocada pel pròxim 11 de gener, sindicats i TMB tenen previst reunir-se el dilluns 4 de gener amb la mediació del Departament de Treball.
En un comunicat, els treballadors acusen la presidenta de TMB, Rosa Alarcón, d'”imposar unilateralment una contractació per a augmentar la temporalitat” i alerten que s’està posant en risc el passo a contracte indefinit de 500 treballadors.
La protesta
Durant dues hores i mitja, els diferents empleats del bus i el metro de Barcelona han desplegat pancartes amb missatges com ‘El conveni no es toca’ i ‘Això no va sense diners’, acompanyats del soroll de botzines i una cassolada. En el transcurs de la manifestació, els sindicats també han entregat un escrit exposant el motiu de la protesta tant al personal de l’Ajuntament de Barcelona com al personal del Palau de la Generalitat.
Segons les fonts sindicals consultades per l’ACN, l’aplicació del nou sistema de contractació “només s’explica en un context de pandèmia”. “Amb les restriccions actuals, l’organització sindical és més complicada; no veiem cap més justificació”, argumenten. En aquest sentit, qualifiquen d'”inadmissible” l’actitud de TMB per “degradar encara més els drets dels treballadors” i “precaritzar uns contractes ja de per si precaris”.