Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, ciutat ciclista: els barris que més es desplacen en bicicleta

Assegurar que la pandèmia ha suposat un abans i un després per a la mobilitat de les ciutats és un pèl agosarat. En tot cas, les dades mostren com cada cop més gent es decanta per desplaçar-se en bicicleta. Per això, en els darrers anys, l’Ajuntament de Barcelona ha ampliat amb força la xarxa de carrils bici per satisfer la demanda. Alhora, les dades del Bicing, per exemple, no han parat de créixer. Actualment, sense anar més lluny, es fan 1.239.482 desplaçaments mensuals amb aquest servei. Ara bé, no tots els barris tenen la mateixa afició, tal com demostra un estudi del Bicicleta Club de Catalunya (BACC).

Els llocs amb més destinacions

L’estudi citat analitza els on comencen i on acaben els desplaçaments. Així, es demostra que els barris amb més gent ciclista, d’on més bicicletes surten cada dia, són la Vila de Gràcia (6,1%), les Corts (5,5%), Sants, Sant Antoni, i Sarrià (3%). Les dades no coincideixen amb els destins més comuns. En aquest cas, dues zones agafen la davantera amb diferència. Per un cantó, el barri del Poblenou (un 6,7% de destinacions), on s’ubica una de les àrees empresarials més grans de Barcelona, el 22@. També la zona de Sarrià, amb la mateixa xifra de desplaçaments, ocupa el primer lloc del rànquing. L’Eixample, Gràcia o Poble-sec són altres barris amb bastant afluència (entre 3,5 i 5,5%).

Una usuària del Bicing pedalejant per Gràcia / Jordi Play
Una usuària del Bicing pedalejant per Gràcia | Jordi Play

Una xarxa de carrils bici desigual

L’estudi creua aquestes dades amb la xarxa de carrils bici de Barcelona. La conclusió principal és que el centre de Barcelona és la zona amb més afluència de bicicletes té durant el dia i alhora la zona amb una xarxa més bona i segura. En canvi, la xarxa comença a “desaparèixer i fragmentar-se” als barris més perifèrics. En aquestes zones s’observen, segons l’estudi, carrils bici “discontinus, encreuaments insegurs i trams desconnectats”. Malgrat que l’ús de la bicicleta és menor en aquestes zones, cal recordar que alguns dels barris destí són a la perifèria.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a maig 07, 2023 | 20:42
    JordiP maig 07, 2023 | 20:42
    Les estacions bici de la Barcelona de dalt estan buides quasi tot el dia. Sembla ser que la bici d'aquests barris s'utilitza preferentment per a "baixar". Jo diria que el usuaris tornen a casa en bus. La furgoneta de reposició és qui puja les bicis. Lògic: per anar a Vall d'Hebron, per exemple, cal pedalar a fons ajudant la bateria. Si és que lo queda energia. Pesonalment, ben pocs ciclistes veig pujar per l'Avda. de Vallcarca, a l'alçada del Pere Virgili. I generalment són deportistes que va a pujar La Rabassada. No deixa de tenir misteri que aquesta anàlisi no consideri "l'efecte rampa" de Barcelona en el consum de bicicleta.
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 08, 2023 | 08:03
      Anònim maig 08, 2023 | 08:03
      Absolutament d'acord amb el que dius. És molt fàcil treure conclusions sobre un mapa en 2D, potser que ja és hora que us comenceu a a donar que a Barcelona també hi ha barris de muntanya, sense cap estació de bicing, no pugen més amunt de la Ronda de Dalt. Sortir a passejar en bici pel pla barceloní és fàcil. Deixarem les imprudències per un altre dia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa