Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’operador d’habitatge metropolità de Colau modificarà els requisits després del concurs desert
  • CA

El govern d’Ada Colau preveu desencallar l’operador mixt d’habitatge metropolità amb un nou plec de condicions, després que quedés desert el concurs aquest setembre. Així, refarà els requisits per aconseguir trobar un soci privat que financiï la construcció de 4.500 habitatges de lloguer protegit en 10 anys en solars cedits per l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana (AMB). La regidora d’Habitatge, Lucía Martín (BComú), ha explicat aquest dimarts a la comissió de Drets Socials que s’obrirà “un procediment negociat amb publicitat”, que és un tipus d’adjudicació previst per la llei per casos com aquest. “Alguns punts del plec de condicions es modificaran i es podran presentar les empreses que ja s’havien interessat per l’operador en el primer concurs”, ha detallat.

[r:1]

Els nous requisits, que no ha avançat, s’estan acabant de definir i hauran de ser aprovats pel plenari municipal. “Hauria de servir per adaptar la licitació als requeriments del mercat”, ha justificat Martín. La regidora ha defensat que el fracàs del concurs es deu al marc legislatiu espanyol i no pas a un mal disseny de la proposta metropolitana o la manca de confiança del sector cap al consistori: “Vivim en un país en què crear una socimi és un moment però un operador com aquest és molt complicat”.

L’aportació pública de solars i privada de finançament, ha sostingut, és un model “raonable i necessari que funciona als països de l’entorn” però a Espanya “és absolutament inèdit i no hi ha els mecanismes fiscals i legals que ho facilitin”. El sector immobiliari li va girar l’esquena al projecte, però els comuns ho atribueixen a que “falta un sector privat que estigui acostumat a aquestes lògiques”. En resposta al prec que li havia formulat la regidora Eva Parera (BpC), ha reconegut que sí que “s’han detectat punts dèbils” en el concurs, però ha insistit en què la creació de l’operador és un camí “farragós i complex”.

Comissió sobre la regulació dels lloguers

A la mateixa comissió s’ha aprovat constituir una comissió no permanent d’estudi sobre la regulació dels preus dels lloguers, a partir d’una proposta d’ERC i JxCat el passat juliol. El govern municipal ha recollit el guant i transaccionat amb els republicans la creació del nou espai de debat. La mesura ha comptat amb el suport de JxCat, PP i BpC i l’abstenció de Cs. Durant un màxim de 5 mesos aquesta comissió discutirà com es podria aplicar i quina repercussió tindria una regulació dels preus dels contractes d’arrendament d’habitatge a la ciutat i a l’àrea metropolitana, donat que aquest instrument genera importants discrepàncies entre els partits pels efectes col·laterals que se li atribueixen.

La presidència de la comissió l’exercirà Eva Baró (ERC) i la vicepresidència, la regidora d’Habitatge Lucía Martín (BComú). Hi assistiran 2 regidors de cada grup municipal i la comissió s’extingirà automàticament un cop s’elabori l’informe de conclusions.

Més notícies
El sector immobiliari gira l’esquena a l’operador d’habitatge de Colau
Notícia: El sector immobiliari gira l’esquena a l’operador d’habitatge de Colau
Comparteix
El concurs per donar entrada a un soci privat a Habitatge Metròpolis Barcelona ha quedat desert després de rebre una sola oferta que no s'ajustava al plec
Colau ofereix 52 solars per desencallar l’operador metropolità
Notícia: Colau ofereix 52 solars per desencallar l’operador metropolità
Comparteix
L'Ajuntament i l'AMB identifiquen desenes de terrenys potencials per fer més atractiva als inversors l'empresa mixta Habitatge Metròpolis Barcelona, que encara busca soci privat
El Govern retira el decret d’habitatge i dona oxigen a l’operador mixt de Colau
Notícia: El Govern retira el decret d’habitatge i dona oxigen a l’operador mixt de Colau
Comparteix
L'AMB i l'Ajuntament van prorrogar el termini per trobar un soci privat amb l'argument que la normativa provocava incertesa entre els promotors, que no han presentat ofertes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa