Colau ofereix 52 solars per desencallar l’operador metropolità

L'Ajuntament i l'AMB identifiquen desenes de terrenys potencials per fer més atractiva als inversors l'empresa mixta Habitatge Metròpolis Barcelona, que encara busca soci privat

L’Ajuntament de Barcelona i l’AMB acceleren per trobar un soci privat que entri a l’operador Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), que en els pròxims anys construirà 4.500 habitatges protegits de lloguer. El termini per presentar ofertes és el pròxim 31 juliol i per desencallar el projecte han identificat 52 solars a Barcelona i 12 més a l’àrea metropolitana. L’objectiu és fer la licitació més atractiva per als inversors garantint que hi ha sòl finalista disponible per construir pisos públics.

Segons ha explicat al TOT Barcelona un portaveu de l’AMB, encara no s’ha presentat cap oferta formal, però fonts municipals han explicat que diverses empreses interessades en el projecte havien demanat una llista de “solars potencials que es posaran a disposició d’HMB en el futur per poder fer números”. És una referència “a títol informatiu”, ja que l’operador “no té cap obligació” d’aportar aquests solars en concret, però sí que es compromet a que si finalment alguns dels proposats cauen de la llista, en destinaran altres “de condicions equiparables”.
 

Es busca comprador pel 50% d’HMB

La licitació, que busca una promotora que compri el 50% d’HMB –ara en mans del consistori i de l’AMB–, es va haver de retardar al març per manca de pretendents i per la confusió generada per la Generalitat, que va presentar un decret per reordenar la construcció d’habitatge protegit, segons va justificar llavors l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, Ada Colau.

Dels 52 solars que hi ha identificats a Barcelona, quatre corresponen a la primera fase del projecte, que s’hauria de posar en marxa tant bon punt es resolgui la licitació. En aquesta primera fase, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona es comprometen a aportar 12 milions d’euros i el soci privat els haurà d’igualar. La idea és que les administracions facin les seves aportacions amb sòl de titularitat pública

Primera fase de 550 pisos

Els quatre solars –dos a la Marina del Prat Vermell i dos als entorns de la Sagrera– estan valorats en 11,15 milions i tenen una superfície total de 6.500 metres quadrats. Les previsions d’Habitatge Metròpolis Barcelona són construir 550 pisos de protecció oficial de lloguer en dos dels barris on hi ha més solars disponibles, ja que els planejaments urbanístics de la Zona Franca i els entorns de l’estació de l’AVE reserven un percentatge elevat de sòl a habitatge protegit.

En les successives fases, les administracions públiques i l’inversor hauran de fer aportacions d’entre 45 i 91 milions cadascun. En total, la inversió per construir habitatges serà d’entre un mínim de 114 i un màxim de 206 milions, segons l’oferta que faci el soci privat. La segona fase, que començarà el 2021, servirà per construir 950 habitatge, mentre que en la tercera i la quarta, amb l’horitzó 2023 i 2025, hi ha previstos 3.000 pisos més per un total de 4.500 pisos –2.250 a Barcelona i 2.250 a l’àrea metropolitana–.

Més informació

Nou comentari