Barcelona i Madrid rivalitzen en molts aspectes. Els rànquings de tota mena jerarquitzen el pols entre les dues ciutats, però més enllà de les classificacions i les percepcions hi ha les xifres. Per exemple, en el mercat de l’habitatge. En quina de les dues ciutats és més rendible comprar un habitatge de segona mà? Ens hem de guiar només pel preu? Segons el darrer informe de preus del portal immobiliari Fotocasa, la pugna entre les dues ciutats té diferents lectures i no és fàcil determinar si és millor comprar a la capital catalana o a la de l’Estat.
Barcelona, més cara. Madrid, puja més el preu
Entre el desembre del 2021 i el desembre del 2022, Barcelona va registrar un descens en el preu de venda dels pisos de segona mà del 0,5%, mentre que a Madrid els preus van disparar-se un 7,5% en només un any. Ara bé, comprar a Barcelona és més car que a la capital de l’Estat. Totes dues ciutats superen els 4.000 euros per m2. A Barcelona el preu mitjà és de 4.306 euros/m² i en el cas de Madrid se situa en 4.198 euros/m².
Altres dades rellevants que explica l’estudi de Fotocasa és que el preu puja anualment a 20 dels 21 districtes de Madrid i cau a 6 dels 10 districtes de Barcelona. A més, a la capital del país ja es van registrar caigudes de preu el 2020, mentre que a Madrid s’observava ja un creixement dels preus.

Però en quina posició estan les dues ciutats respecte a la mitjana de preus de l’Estat? Barcelona està actualment un 110% per sobre i en el cas de Madrid, un 105%. Pel que fa al preu màxim, Barcelona el va assolir el desembre del 2007, quan va arribar als 5.378 euros/m² i en el cas de Madrid ho va fer l’agost del 2007, amb un preu de 4.523 euros/m². I una altra dada rellevant que ofereix el portal immobiliari per comparar l’evolució del mercat immobiliari a les dues capitals: el preu de l’habitatge de segona mà està ara mateix un 20% per sota del preu màxim a Barcelona, mentre que a Madrid és un 14% per sota.
Barcelona marca la tendència
“La diferència de comportament entre les dues ciutats té la seva explicació en l’evolució del preu al llarg dels anys. En fer la comparativa entre dues places amb mercats molt semblants, veiem que Barcelona sempre acostuma a avançar-se a la tendència. Potser per ser un mercat amb un preu més alt, s’avança d’alguna manera als esdeveniments, que després són pràcticament replicats per la ciutat de Madrid. De fet, això fa pensar que Barcelona pot estar estratègicament marcant la tendència d’estabilització del preu que s’aproxima”, comenta María Matos, directora d’Estudis i portaveu de Fotocasa, en un comunicat.
Així, tot i que ara mateix a Barcelona el preu del m2 és més car, ja es registra la tendència a la baixa dels preus, mentre que Madrid està encara en una corba ascendent. Si esperem una mica a Barcelona baixarà el preu, però a la capital de l’Estat si esperem tant com a Barcelona encara pagarem un preu més alt que l’actual.