Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Grups de defensa de l’habitatge de Barcelona impulsen un congrés català per decidir accions urgents

Han passat dos mesos des que l’Àxel, membre del Sindicat de barri del Poble-sec, anunciava a aquest diari que s’estava preparant una gran cita dels col·lectius de defensa de l’habitatge arreu del territori català. Va ser en un reportatge al pis que acabaven d’ocupar després de ser desallotjats del que havia estat casa seva durant més de dos anys. Ara, després d’haver enllestit tots els preparatius durant les últimes setmanes, han anunciat que a la tardor d’aquest any se celebrarà el 1r Congrés d’Habitatge de Catalunya. Un llarg camí que queda per recórrer que, pel moment, començarà a discutir les idees que presentaran amb uns debats veïnals que s’iniciaran al Clot el pròxim dissabte.

L’objectiu és “anar més enllà d’aturar desnonaments i ocupar pisos” i decidir una “estratègia comuna” que serveixi des de Sants fins a Mataró –territoris que ja han confirmat que tindran representació a la cita–. Al congrés hi haurà una part de votacions en què s’acordarà quin és l’abast “assumible” del que es vulgui engegar i es plantejarà quins objectius se centraran a perseguir. “Podria ser la regulació del preu de l’habitatge concretament, la demanda d’una inversió més gran en matèria d’habitatge per part de l’Estat” o fins i tot “trobar la manera de desvincular la idea de l’accés als pisos com un mercat i que passi a concebre’s com la sanitat o l’educació”, detalla el representant del Sindicat de Barri del Poble-sec, que afegeix que tot això caldrà resoldre-ho a la trobada. 

[r:1]

De moment, en els primers passos del congrés ja s’ha confirmat la presència del Sindicat de Llogaters, algunes seccions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i una vintena de grups d’habitatge de barris de Barcelona i zones més allunyades, com el Baix Montseny i el Maresme. Tot i que és una proposta que neix el juny de l’any passat arran d’una trobada de col·lectius barcelonins, es vol “evitar el centralisme que en els gran moviments acostuma a anar lligat a Barcelona”, explica l’organitzador. Per això es plantegen la possibilitat de celebrar el congrés a un altre municipi del territori català, segons el nivell d’accessibilitat que tingui. Tampoc s’ha decidit encara la data exacta de la cita, tot i que serà un cap de setmana sencer i s’havia plantejat com a primera opció que fos al novembre.

El funcionament del congrés

Des de l’organització del 1r Congrés d’Habitatge de Catalunya critiquen que les polítiques que s’han fet per regular el mercat immobiliari tenen un efecte molt minso. El nou decret del govern socialista o la mesura de l’equip de Barcelona en Comú perquè les noves obres reservin un 30% a habitatge assequible són “pedaços” i resulten “insuficients”, denuncien els activistes. “Tenim una urgència, un gran incendi i li estan tirant aigua amb un cubell. Si demanem que es faci alguna cosa per apagar-lo, ens diran que ja ho estan fent, però és obvi que no n’hi ha prou”, apunta el Carlos, en referència a l’augment incessant dels preus de l’habitatge.

Així, malgrat les diferències dels grups segons la seva zona, recursos i manera d’actuar, la voluntat és trobar una mínims que posin d’acord tot el moviment per decidir quina gran línia d’actuació seguiran a partir de llavors. De fet, el congrés estarà organitzat en tres parts, la d’establir una anàlisi de la situació de l’habitatge –que a Barcelona ha arribat als màxims històrics de preu del lloguer–, la d’escollir quins objectius a curt termini tiraran endavant de manera conjunta i la de plantejar si cal establir una estructura que aglutini totes les entitats i connecti les ciutats més enllà de les trobades puntuals. 

Pel moment, els grups que s’han adherit més ràpid són els barcelonins i els de l’àrea metropolitana –Badalona, Sabadell, Rubí, Terrassa, Sant Adrià del Besòs, etc.–, però s’està intentant arribar a altres punts de Catalunya. “I també estem oberts a incloure-hi altres col·lectius, com el moviment feminista o els sindicats”, explica el portaveu de l’estructura, perquè tenen punts en comú en les seves reivindicacions.

“La dona és una de les més afectades a l’hora d’accedir a habitatge i el feminisme posa la vida al centre, que és el mateix que demanem amb la defensa de les llars”, argumenta. Pel que fa a la unió de moviments de lluita dels drets laborals, mantenen que també hi ha un gran vincle perquè “en el fons, o ens apugen el sou, o ens baixen els preus del lloguer”. 

Debats oberts als barris

Per arribar a la cita multitudinària que preparen, però, primer es farà una extensa tasca de debat. La primera cita serà el dissabte vinent al Clot, en un acte obert a tots els veïns per escoltar quines són les seves preocupacions respecte l’accés als pisos. “Sabem quina és la voluntat dels polítics, dels empresaris i dels activistes, però volem saber què en pensa la gent del carrer”, afegeix el Carlos, sobre “regular els preus, per exemple, depenent de si el propietari és un fons voltor, un gran tenidor o un particular”.

De fet, la voluntat d’introduir en les converses del dia a dia el debat sobre què estem fent amb l’habitatge és, alhora, principi i final del congrés, ja que seria “una gran notícia” que la gent s’ho plantegés de manera natural. Així, mentre els activistes volen focalitzar la lluita contra els grans gestors immobiliaris, també conviden a revisar a tots els nivells què és ètic quan es negocia amb un habitatge. “Caldria acabar amb la cultura del ‘si tens un pis en propietat i no apuges el preu del lloguer ets un babau’ conclou l’organitzador.

Més notícies
El lloguer s'ha disparat tant a Barcelona que ja hi ha 15 barris amb preus per sobre dels 15 euros / Wikimedia/Zarateman

El 20% dels barris de Barcelona ja tenen un lloguer per sobre dels 1.000 euros

Notícia: El 20% dels barris de Barcelona ja tenen un lloguer per sobre dels 1.000 euros
Comparteix
L’estancament dels preus no ha evitat que per primera vegada 15 barris de la ciutat, la majoria a la zona alta, hagin superat el llindar psicològic de les quatre xifres
Notícia: El 20% dels barris de Barcelona ja tenen un lloguer per sobre dels 1.000 euros - Mobile
Els preus del lloguer van créixer un 6% a Barcelona / ACN

Nou Barris, Sant Andreu i Ciutat Vella, els districtes on més creix el preu del lloguer

Notícia: Nou Barris, Sant Andreu i Ciutat Vella, els districtes on més creix el preu del lloguer
Comparteix
La Cambra de la Propietat Urbana xifra en un 6% l’augment de les rendes durant l’any passat
Notícia: Nou Barris, Sant Andreu i Ciutat Vella, els districtes on més creix el preu del lloguer - Mobile
L'AMB i l'Ajuntament han prorrogat el concurs per trobar un soci privat quatre dies abans de tancar-se / Benito Cabeza

L’AMB prorroga sobtadament el concurs per trobar un soci per construir 4.500 pisos

Notícia: L’AMB prorroga sobtadament el concurs per trobar un soci per construir 4.500 pisos
Comparteix
L'Ajuntament evita donar explicacions i anuncia que Colau farà una roda de premsa sobre el tema el pròxim dilluns
Notícia: L’AMB prorroga sobtadament el concurs per trobar un soci per construir 4.500 pisos - Mobile

Els visualitzadors de pisos turístics es mantindran fins a finals d’any

Notícia: Els visualitzadors de pisos turístics es mantindran fins a finals d’any
Comparteix
BComú i ERC pacten allargar els contractes dels 22 treballadors i donar marge al pròxim govern electe per decidir la continuïtat de la inspecció
Notícia: Els visualitzadors de pisos turístics es mantindran fins a finals d’any - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa