Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Buenos Aires sobreviu a un desallotjament anul·lat in extremis
  • CA

Barcelona s’ha despertat, novament, amb un batibull de grups de Telegram, comptes de Twitter i trucades entre activistes amb una alarma compartida. Desenes d’antiavalots de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra s’havien desplegat al carrer per tirar endavant un nou desallotjament complexe. Aquesta vegada era el torn de la Buenos Aires, l’antic hotel modernista ocupat per joves del barri de Vallvidrera. Era un “desallotjament absurd”, deia el mateix regidor de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament, Marc Serra. El govern municipal va confirmar mesos enrere que expropiarà la finca. Tanmateix, la propietat que va iniciar el procés judicial, la congregació dels Pares Paül, ha insistit perquè és tirés endavant l’expulsió dels ocupants de totes totes.

Dit i fet, la judicatura va reconèixer el dret de la propietat, encara, a decidir què fer-hi i dues setmanes enrere es va ordenar el desallotjament de la casa sense data fixa. Avui, els antiavalots s’han desplegat amb intenció d’entrar a l’antic hotel a primera hora del matí, abans de les sis, però finalment s’ha donat la ordre de retirada. Els agents s’han trobat més de 200 persones que havien fet nit a la finca. Des de llavors, els antiavalots han fet mitja volta i s’han esfumat. Finalment, fonts policials han confirmat a aquest diari que s’ha anul·lat el desallotjament, tot i que no n’han precisat el motiu.

Els activistes concentrats, però, no tenen dubte. “Han vist tota aquesta gentada i s’han espantat”, ha clamat una de les portaveus en la celebració del desallotjament cancel·lat.

A primera hora, també, el regidor Marc Serra havia denunciat que “la propietat no té cap projecte a fer-hi” i ha criticat l’enviament d’un dispositiu d’antiavalots d’aquesta mida, assenyalant directament la conselleria d’Interior.

La majoria de col·lectius pel dret a l’habitatge a la ciutat –i alguns del Vallès– ha convocat l’activisme perquè hi vagi a donar suport. En aquest sentit, a les 7 del matí, a la plaça de Vallvidrera ja hi havia unes cinquanta persones més que han acudit a la crida i que s’han manifestat contra el desallotjament.

Les barraques preparades a la Casa Buenos Aires / D.C.

Des de primera hora del matí, alertats pel possible desallotjament imminent, els ocupants de la casa havien preparat un dispositiu propi de defensa. Entre d’altres mesures, s’havien format dues barricades, a banda i banda del carrer que dona a la finca, amb tot de mobles i contenidors que tenien a l’abast. La policia, quan ha arribat, no ha tingut grans dificultats per desfer-la. Ara bé, quan han marxat, el dic de contenció improvisat s’ha tornat a muntar immediatament. S’hi deixava passar els veïns que ho necessitessin, però es mantenia la barricada. Encara no estaven segurs que hagués desaparegut l’amenaça del desallotjament. Quan s’ha confirmat l’anul·lació de l’execució, però, el primer que han fet els activistes ha estat restablir la normalitat al carrer i desfer les barricades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa