Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Jutgen dos activistes de Casa Buenos Aires que volen impedir un hotel de luxe
  • CA

Dos activistes de la plataforma ‘Recuperem la Casa Buenos Aires’, un edifici modernista de finals del segle XIX del barri barceloní de Vallvidrera, han estat jutjats aquest divendres en un jutjat penal de Barcelona per un delicte d’usurpació d’immoble i s’enfronten a penes d’entre 960 i 1.440 euros de multa més indemnitzacions. El propietari, la congregació religiosa dels Pares Paüls, vol vendre l’edifici per uns tres milions d’euros a la immobiliària catalana London Private Company SL, que pretén enderrocar totalment l’edifici, no catalogat, i fer-hi un hotel de luxe. En canvi, els veïns volen que l’Ajuntament protegeixi l’edificació i es converteixi en un espai de cohabitatge per a gent gran en forma de cooperativa, ja que en les últimes dècades havia estat una residència d’ancians anomenada Llar Betània.

Segons la plataforma, els religiosos afirmen que aquesta venda “és només una transacció econòmica”, i per això els activistes asseguren que “l’Església es ven al millor postor, sacrificant els valors socials dels que presumeix per muntanyes de bitllets”. “Els Pares Paüls, amb el poder que ostenten, demostren d’aquesta manera que no responen a les necessitats socials, sinó que, des de fa anys, es dediquen a especular amb les seves propietats”, ja que actualment, segons els veïns, els Pares Paüls acumulen més d’un centenar de béns immobles repartits per tot l’Estat espanyol, tots lliures d’impostos. “Això demostra que la congregació sobreviu econòmicament gràcies als privilegis atorgats per l’estat i a l’activitat especulativa que desenvolupen”, asseguren en un comunicat els veïns d’aquest barri enmig de Collserola. Així, denuncien “aquest abús de poder per part de l’Església, una institució més d’aquest sistema depredador que expulsa veïns i gentrifica els barris, prioritzant els guanys econòmics a la satisfacció de les necessitats de tots”.

Els veïns organitzats volen conservar el patrimoni arquitectònic i històric de l’edifici i assegurar-se que continua formant part del paisatge de Vallvidrera, però també per garantir el dret a l’habitatge i fer un projecte amb participació veïnal, autogestionat i solidari. 

La plataforma lamenta que els Paüls els hagin “intentat criminalitzar a base de mentides, coaccions i acusacions absurdes”. “Part de l’estratègia de la por que ha fet servir la propietat amb aquest procediment penal ha consistit en acusar la portaveu del grup de suport, vulnerant el seu dret fonamental a la llibertat ideològica i d’expressió”, afirmen.

Segons ha explicat la portaveu del grup, Eulàlia Castelló, una de les jutjades, fa dos anys els veïns van intentar negociar. La cooperativa d’habitatge Sostre Cívic va intentar, sense èxit, comprar l’immoble per dedicar l’espai a fer-hi habitatges per al grup de cohabitatge i també activitats socials, centre de dia i acompanyament per a la gent gran. En aquell cas les reunions amb la propietat i l’ajuntament no van prosperar perquè els Pares Paüls volien 4 milions d’euros i només en podien oferir dos. Ara els veïns voldrien recuperar aquell projecte.

Castelló ha indicat que l’espai ha estat residència d’estudiants per la Universitat de Barcelona, refugi per malalts i refugiats a la Guerra Civil, i en els seus inicis va ser l’hotel Buenos Aires, que és el nom que volen recuperar. Durant les últimes dècades havia estat la Llar Betània per a ancians, però va tancar el 2011, cosa que va deixar buit l’edifici fins el març passat. Ara volen que l’Ajuntament s’impliqui en la negociació, que l’expropiï i que catalogui el més aviat possible l’edifici perquè no es pugui enderrocar.

L’advocat defensor, Bernat Barceló, ha lamentat l’actitud de la fiscalia i el fet que acusin a Castelló per haver-la identificat el primer dia, quan va fer de portaveu del grup i intermediadora amb la Guàrdia Urbana. Des d’aquell dia, ha dit Barceló, cap dels dos acusats ha dormit a l’immoble, i per tant no se’ls pot acusar d’usurpació.

Més notícies
L’últim hotel modernista de Vallvidrera, en perill d’enderroc
Notícia: L’últim hotel modernista de Vallvidrera, en perill d’enderroc
Comparteix
La congregació dels Pares Paüls té un acord amb un fons immobiliari, que ja ha demanat la llicència a l’Ajuntament | Ni està catalogat ni és terreny d’equipaments
Ocupen una antiga llar d’avis de Vallvidrera per impedir que hi facin un hotel de luxe
Notícia: Ocupen una antiga llar d’avis de Vallvidrera per impedir que hi facin un hotel de luxe
Comparteix
El col·lectiu mobilitzat anuncia que fa dies que és a l'immoble i denuncia que la congregació religiosa que n'és propietària no va voler vendre-la per 2 milions per a un projecte social

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa