El govern espanyol, disposat a regular els lloguers “amb mesures puntuals i conjunturals”

El ministre Ábalos dona de moment una esperança limitada a la petició de Colau

El govern espanyol publicarà a finals de març l’Índex de Preus del Lloguer, segons ha anunciat aquest dimecres el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, en resposta a una pregunta parlamentària al Congrés. La publicació d’aquest document, segons el govern espanyol, permetrà fer una anàlisi “més fiable i robusta” de la situació del mercat de l’habitatge, ja que es basarà en dades censals i no enquestes.

Ábalos també ha dit que volen dissenyar una estratègia a mig i llarg termini per augmentar l’oferta de lloguer, especialment de tipus social. Entre algunes mesures, ha parlat de facilitar una regulació que limiti les pujades de preu dels lloguers en determinades zones amb “mesures puntuals i conjunturals”. Això implicaria una resposta limitada al que demana l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

A més, Ábalos ha dit que també han de treballar per potenciar un increment en obra nova o rehabilitada a preu assequible, així com oferir incentius i ajudes a propietaris i llogaters.

L’Índex de Preus de Lloguer del govern espanyol serà complementari al que puguin desenvolupar les comunitats autònomes. De fet, Catalunya ja té el seu propi índex de referència.

El ministre ha afirmat que pel govern espanyol “el dret a l’habitatge és un pilar bàsic de l’estat del benestar”, i ha reconegut que hi ha “urgència social” en aquesta matèria.

A més, també ha dit que el reial decret de l’habitatge va introduir “més de 20 mesures que donen més seguretat i garanties als inquilins, major certesa i límits als increments dels contractes a l’IPC”.

La inversió a Espanya en polítiques d’habitatge equival al 0,11% del PIB, segons les últimes dades disponibles de l’Eurostat, del 2016, un percentatge lluny de la mitjana europea del 0,57% o de França, on arriba al 0,82%.

Més informació

Nou comentari