Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona debatrà en 6 sessions com vol que Generalitat i Estat regulin els lloguers
  • CA

Els 7 partits de l’Ajuntament de Barcelona debatran a partir d’aquest març quina regulació dels lloguers convé més a la capital catalana, amb independència de si l’acaba legislant l’Estat espanyol o la Generalitat de Catalunya. ERC va sol·licitar al juliol la creació d’una comissió d’estudi sobre els lloguers, que el govern de comuns i socialistes no han constituït formalment fins aquest febrer. La presidirà la regidora Eva Baró (ERC) i la primera reunió serà al març.

En una atenció a mitjans de comunicació, el grup municipal d’ERC ha exposat el seu guió per a la comissió: una sessió inicial de constitució, 4 per a escoltar experts i ponents internacionals –cada partit en podrà triar 2– i una última per a consensuar unes conclusions finals de consens. Aquest document estaria llest a l’estiu, segons Baró, i aspira a ser una mena de Carta als Reis barcelonina per al futur legislador dels lloguers, un cop s’aclareixi si l’administració competent és la Generalitat o el govern espanyol.

Els republicans voldrien convidar a la comissió experts de Berlín, París, Nova York, Viena i Bonn, que encara no té seleccionats, per tal d’estudiar què han fet altres ciutats i quins efectes positius i negatius ha tingut. Rebutgen que Barcelona pugui emmirallar-se plenament en cap d’aquestes capitals, perquè “el model actual de qualsevol d’elles és fruit de 40 anys de polítiques públiques en una direcció” i la capital catalana tot just està “en una fase de transició de model”.

Els debats també abordaran el marc competencial espanyol –quin marge té la ciutat per regular– i els potencials efectes adversos de limitar preus, per exemple a les ciutats veïnes. Fins ara la gran clivella ideològica sobre la limitació dels increments de lloguer ha estat el tipus d’intervenció pública: incentivar els arrendadors complidors –per exemple amb descomptes als impostos– o establir sancions per als incomplidors. ERC és optimista sobre aquesta disparitat i creu que els darrers mesos s’ha aplanat el camí per a la via punitiva: “Si regules una cosa com aquesta i no et planteges sancionar, serveix de poc”, ha considerat Baró.

Un factor clau per a la utilitat real d’aquesta comissió serà el calendari: l’Estat o la Generalitat podrien regular els lloguers via decret abans que estiguin llestes les conclusions barcelonines. Tot i així, Baró considera que el debat no seria en va, no només per “posar més a l’agenda” la necessitat de frenar els preus de lloguer sinó també per condicionar una futura llei de lloguers. “Un decret pot ser un punt de partida i parar el cop, però serà insuficient i caldrà llimar coses amb una ponència de llei, sigui al Congrés o al Parlament”, ha afirmat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa