Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Famílies del bloc ocupat a Sants denuncien l’amo de l’edifici i Desokupa per amenaces

Tres de les veïnes del bloc ocupat del carrer Gayarre de Barcelona, al barri de Sants, han exigit aquest dijous al propietari que no les “coaccioni” amb els “sicaris, matons i criminals” de l’empresa Desokupa. A més, han presentat una denúncia al jutjat de guàrdia contra el mateix propietari i l’amo de Desokupa per amenaces i coaccions, després de la tensió viscuda aquest dimecres al bloc, quan treballadors de Desokupa van insistir a les famílies que marxessin dels pisos per quantitats de diners que els residents van rebutjar. De fet, membres de Desokupa han passat la nit al bloc i, segons els veïns, han estat fent soroll per dificultar-los el son.

Les tres dones, d’origen llatinoamericà, han explicat la seva complicada situació familiar i econòmica, i han reiterat que no volen diners sinó poder viure en un pis. Per això, no en tenen prou amb una oferta temporal d’habitatge, sinó que volen un lloguer social de llarga durada. També han recordat que viuen amb menors i que aquest dimecres van patir per ells. 

Les tres han lamentat la tensió, nervis i ansietat que van viure aquest dimecres per la presència a l’escala dels membres corpulents de Desokupa. Una d’elles ha explicat que aquests empleats de Desokupa van trucar diverses vegades a la seva porta per oferir-li diners per marxar i li van arribar a dir que sabien que guanyava 1.200 euros al mes i que la farien fora “vulgui o no”. L’oferta de Desokupa eren 3.500 euros, dues setmanes d’allotjament en un altre pis i un traster, i ajuda per buscar un domicili definitiu.

La portaveu del Grup d’Habitatge de Sants, Júlia Nueno, diu que les administracions estan “desbordades” per l’emergència habitacional i que per això van decidir oferir aquest bloc buit a les famílies necessitades.

El Grup d’Habitatge de Sants i l’Assemblea de Barri de Sants van ocupar l’edifici del número 42 del carrer de Gayarre, que es trobava buit, per reallotjar-hi sis famílies que es trobaven en situació d’emergència habitacional. Van estar negociant amb el propietari un lloguer social però que fa uns dies va trencar les converses. El propietari els va avisar que actuaria “per la via judical o extrajudicial”, segons Nueno, fet que ja els va fer témer que contractaria Desokupa.

Desokupa va entrar aquest dimecres a primera hora del matí al bloc per desallotjar les sis famílies que hi vivien, amb sis menors i onze adults, entre els quals una dona embarassada. El Grup d’Habitatge de Sants va alertar els Mossos d’Esquadra perquè intervinguessin i fessin fora Desokupa, mentre que desenes d’activistes i veïns es van concentrar per donar suport a les famílies, que van seguir dins dels seus habitatges.

Agents de la Brigada Mòbil (Brimo) es van situar davant l’edifici bloquejant-ne l’entrada a les desenes d’activistes i veïns concentrats a fora. Per al Grup d’Habitatge de Sants, amb aquesta actuació els Mossos van “protegir” i “encobrir” Desokupa, que aplica “pràctiques il·legals en no tenir cap ordre judicial de desallotjament i extorsiona les famílies”. També denuncien les càrregues de la Brigada Mòbil contra les persones concentrades a fora.

Fonts policials, però, asseguren que els Mossos van estar recollint al llarg del dia informació del conflicte i garantint que Desokupa no actués amb amenaces, coaccions ni violència. Agents de mediació dels Mossos van entrar dins l’edifici per intentar trobar solucions a la situació. També hi van acudir tècnics d’emergència habitacional de l’Ajuntament de Barcelona.

El Grup d’Habitatge de Sants denuncia que Desokupa “està extorsionant” les famílies perquè abandonin els pisos i exigeix que els seus treballadors abandonin l’immoble. Segons ells, quatre famílies tenen la intenció de continuar vivint-hi. Les altres dues haurien accedit a marxar-ne després d’hores d'”extorsió” de Desokupa, segons ha assenyalat una de les portaveus del col·lectiu, Júlia Nueno. El Grup d’Habitatge de Sants exigeix a Desokupa que abandoni immediatament l’edifici després de la negativa de les famílies a marxar. Durant el matí treballadors de Desokupa van pujar al terrat de l’edifici per gravar amb mòbils les persones concentrades.

La versió dels propietaris

A la tarda, diversos col·lectius van ocupar les oficines de la immobiliària que és propietària del bloc. Fonts properes a la propietat de l’edifici han explicat a l’ACN que no els consten les coaccions de Desokupa, però admeten que treballadors d’aquesta empresa són a l’edifici des del dimecres al matí per “protegir” un dels baixos que ha estat desallotjat d’acord amb l’ocupant. Tot i posar alarmes i una porta blindada, diuen que els membres de Desokupa s’hi quedaran fins que l’habitatge sigui llogat. De fet, segons les mateixes fonts, el propietari és la “víctima” i se sent “coaccionat” pels ocupants.

Més notícies
Un dels veïns, colpejat per una porra per sobre de la cintura. | D. C.

Càrregues policials, pressió veïnal i actuació de Desokupa a un edifici ocupat del barri de Sants

Notícia: Càrregues policials, pressió veïnal i actuació de Desokupa a un edifici ocupat del barri de Sants
Comparteix
Durant més de cinc hores, l'empresa experta en desallotjaments extrajudicials hauria convençut dues famílies per marxar amb ofertes econòmiques
Notícia: Càrregues policials, pressió veïnal i actuació de Desokupa a un edifici ocupat del barri de Sants - Mobile

Un grup d’activistes i polítics urgeix el Govern a prendre mesures contra Desokupa

Notícia: Un grup d’activistes i polítics urgeix el Govern a prendre mesures contra Desokupa
Comparteix
Reclamen que es revisin els protocols d'actuació de la policia catalana davant la presència de l'empresa de desallotjaments extrajudicials
Notícia: Un grup d’activistes i polítics urgeix el Govern a prendre mesures contra Desokupa - Mobile

“Ets una mala mare i acabaràs a la presó”, així són les coaccions de Desokupa

Notícia: “Ets una mala mare i acabaràs a la presó”, així són les coaccions de Desokupa
Comparteix
L'empresa experta en desallotjaments barreja tàctiques de pressió psicològica amb, en alguns casos, agressions físiques
Notícia: “Ets una mala mare i acabaràs a la presó”, així són les coaccions de Desokupa - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa