Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Càrregues policials, pressió veïnal i actuació de Desokupa a un edifici ocupat del barri de Sants

Una nova actuació de Desokupa ha trasbalsat el barri de Sants aquest matí. Especialment quan la Brigada Mòbil d’antiavalots (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra ha arribat al bloc Gayarre 42 al barri de Sants i ha carregat amb cops de porra contra els veïns mobilitzats per una actuació de Desokupa, que havia entrat a l’edifici minuts abans, segons ha denunciat el Grup d’Habitatge de Sants. Més tard, fonts policials apuntarien que “s’ha utilitzat la força mínima indispensable” durant l’actuació.

L’entrada de l’empresa especialitzada en fer desallotjaments extrajudicials s’ha detectat aquest matí, al voltant de les vuit. En aquell moment, una de les integrants del Grup d’Habitatge de Sants, Llum Oliver, ha trucat al 112 per avisar de l’internament al bloc d’una desena de persones que no eren veïns. Segons asseguren des del col·lectiu que assessora les famílies que viuen al bloc, els empleats de Desokupa haurien aprofitat mentre sortia una veïna per fer la seva aparició a dins de l’immoble. La Júlia, del grup d’habitatge, indica que a dins hi conviuen onze adults -un d’ells, una dona embarassada de quatre mesos- i sis menors. El líder de la companyia de desocupació, Daniel Esteve, però, garanteix el contrari pel que fa a la manera d’haver-se endinsat a la finca. Segons ell, tindrien un vídeo que demostraria com l’entrada havia estat pactada amb una de les famílies, per 2.500 euros. Els Mossos han confirmat que s’han trobat un domicili dels baixos del bloc buit. 

Protestes i càrregues

Des de ben aviat, la policia catalana ha destinat almenys dues patrulles que s’han situat al davant de la porta a mode de bloqueig per “evitar la confrontació” amb els veïns que començaven a mobilitzar-se al carrer. Mentrestant, Desokupa –i un equip d’Informatius Telecinco que havia estat avisat– seguia a dins. Els veïns, a l’altra banda de la porta, arribaven a ser una setantena al carrer Gayarre. Des d’allà cridaven proclames contra la presència de l’empresa denunciada per fer ús de mètodes extrajudicials –com les coaccions i les amenaces–. A dos quarts de deu, però, han arribat dues furgonetes de la BRIMO i mentre s’acabaven de posicionar els agents antiavalots, un forcejament dels activistes amb els policies situats a la porta ha originat la batussa amb càrregues. 

Durant les càrregues, la policia ha colpejat per sobre de la cintura almenys a dos dels concentrats i alguns d’ells han acabat amb ferides al cos i contusions al cap. Des de l’actuació, el dispositiu policial amb antiavalots s’ha establert de manera permanent al carrer i ha mantingut el cordó de seguretat a deu metres de la porta d’accés als immobles. A dins, fonts policials detallen que s’ha identificat tothom: ocupants dels pisos, el propietari i treballadors de Desokupa. A més, el desplegament dels Mossos ha garantit que hi entrés la Unitat de Mediació de la policia, dues treballadores del Servei d’Intervenció en la Pèrdua d’Habitatge i Ocupació (SIPHO) i una representant del Grup d’Habitatge de Sants. L’objectiu, segons els Mossos d’Esquadra és “garantir” que l’activitat de Desokupa es dugués a terme sense caure en “cap pràctica il·legal” i que els ocupants puguessin decidir “què feien” en un ambient correcte. Les mateixes fonts asseguren que l’objectiu principal era assegurar que no es donaven “ni coaccions ni amenaces”, i que així ha estat. 

Des del govern municipal, però, subratllen que la decisió de les famílies i la propietat ha estat la de no incloure la presència dels serveis de l’Ajuntament a les negociacions. En aquest sentit, les representants de la regidoria d’Habitatge s’han quedat a l’edifici com a garantia formal que es respectaven els drets dels veïns.

Després de més de cinc hores a dins del bloc, l’empresa Desokupa hauria aconseguit convèncer dos pisos, asseguren diverses veus a aquest diari, i una tercera família s’hauria avingut a negociar. La compensació que s’ofereix va des dels diners en efectiu fins a un reallotjament a un altre pis al barri durant uns quants mesos.

A l’altra banda del cordó policial, una setantena de persones -entre les quals hi ha l’activista David Fernàndez o la diputada Maria Sirvent- s’han quedat cridant consignes contra la policia, les lleis d’habitatge i en favor de la situació de l’edifici: “El bloc Gayarre, es queda al barri”. En un moment de baixa intensitat, després de dinar, un grup d’antiavalots han iniciat un esprint. Volien agafar el noi que havia rebut –i havia plantat cara– durant la càrrega. Després d’aconseguir agafar-lo, se l’han endut i l’han demanat les dades abans de deixar-lo en llibertat.

Els Mossos d'Esquadra parlen amb un dels concentrats que han identificat. / D.C.

Els Mossos d’Esquadra parlen amb un dels concentrats que han identificat. / D.C.

El propietari del bloc, Antonio Fernández Bardón, hauria comprat el bloc al fons MK Premium fa un any –després que l’edifici estigués abandonat durant dos anys–. 

Accions alternatives de protesta

Amb el temps aturat a dins de l’edifici, el Grup d’Habitatge de Sants ha fet una crida a protestar contra la pressió immobiliària a les famílies. En aquest sentit, han convocat a “defensors dels Drets Humans, advocats i personalitats públiques per garantir els dret a l’habitatge i a la integritat psicològica i física” dels veïns. Al reclam hi han respost amb la seva presència el mateix Fernàndez, l’encara regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, Eulàlia Reguant (CUP) o l’advocat d’Irídia i involucrat en processos contra Desokupa, Andrés Garcia Berrio.

Alhora, un grup d’una vintena de persones ha ocupat una oficina de la immobiliària Next Door Real State, al carrer Viladomat, com a “culpable” d’enviar a Desokupa al bloc Gayarre, assegura. És part de l’estratègia de pressió per aconseguir que els treballadors de Desokupa abandonin l’edifici, asseguren. Durant l’entrada, el màxim responsable de l’oficina s’ha mostrat “agressiu” com a resposta als crits i les protestes dels activistes concentrats, ha pogut saber aquest diari.

Finalment, els treballadors de Desokupa han marxat a les vuit del vespre sense aconseguir seduir a quatre de les famílies del bloc mentre els Mossos encara tenien el dispositiu d’antiavalots desplegat. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: el mussol emprenyat a maig 30, 2019 | 08:28
    el mussol emprenyat maig 30, 2019 | 08:28
    Barcelona és una disbauxa. Aquí n'hi ha certs col·lectius que ho volen tot gratis a costa dels idiotes que paguem els nostres impostos. Moltes gràcies Colau!!
  2. Icona del comentari de: el mussol emprenyat a maig 31, 2019 | 08:03
    el mussol emprenyat maig 31, 2019 | 08:03
    vaja vaja, aneu de demòcrates i censureu els comentaris que no us agraden perquè no combreguen amb el vostre ideari. Perfecte! ja sabem de quin peu calceu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa