Un grup d’activistes i polítics urgeix el Govern a prendre mesures contra Desokupa

Reclamen que es revisin els protocols d'actuació de la policia catalana davant la presència de l'empresa de desallotjaments extrajudicials

Els jutjats no han aconseguit tombar cap de les actuacions de Desokupa, encara, i l’empresa experta en desallotjaments extrajudicials, mentrestant, segueix funcionant a ple rendiment a Barcelona. Tant és així que aquest matí han entrat al bloc ocupat Gayarre, al barri de Sants, i s’han quedat durant tot el dia mentre a fora els Mossos d’Esquadra desplegaven un dispositiu de seguretat per evitar confrontacions amb els veïns mobilitzats. Una situació que ha despertat gran rebuig entre una part del veïnat santsenc i que ha acabat generant que, a més, personalitats de l’activisme i la política s’hi presentessin per fer una compareixença conjunta contra les pràctiques de Desokupa. “Aquesta empresa no té cabuda en un estat de dret perquè genera un clima de tensió ambiental que no és compatible amb arribar a cap acord en llibertat”, ha reblat l’advocat del col·lectiu Irídia, Andrés Garcia Berrio.

Al seu costat, l’acompanyaven l’exdiputat David Fernàndez, la regidora Gala Pin, el portaveu del Sindicat de Llogaters Jaime Palomera, la regidora Eulàlia Reguant i la portaveu del Grup d’Habitatge de Sants, la Júlia. La nova situació de pressió cap a un espai ocupat on vivien sis famílies –al final del dia quatre, ja que dos han decidit acceptar les ofertes per marxar– els ha cridat a fer un front unitari per reclamar una investigació i unes mesures sobre el funcionament de l’empresa de Daniel Esteve. “No hi ha cap esquema de mediació quan hi ha un clima d’intimidació i acarnissament contra les famílies”, ha assegurat Fernàndez.

A més, des del Grup d’Habitatge de Sants, que han catalogat de “sicaris” i “organització criminal” als treballadors que pressionen els ocupants, s’ha demanat que les negociacions amb propietaris no es facin en cap cas amb aquests empleats de Desokupa –alguns d’ells exmilitars i boxejadors– sinó en un altre espai amb condicions d’igualtat. A més, ha criticat el paper dels Mossos d’Esquadra i ha posat en dubte la funció que la policia catalana ha desplegat, que segons asseguren fonts del cos policial ha estat el d’activar la Unitat de Mediació i garantir que no hi hagués “cap pràctica il·legal”. 

Així i tot, tant García Berrio com David Fernàndez han apuntat a la Generalitat per decidir com actua en les actuacions de Desokupa. “En una societat mínimament democràtica una policia de servei públic no estaria donant cobertura i protegint als sicaris de l’especulació i els mercenaris dels desnonaments. Estaria identificant-los, possiblement detenint-los, i investigant-los per avançar cap a la dissolució d’aquesta empresa per associació il·lícita amb finalitats delictives”, ha etzibat Fernàndez. En aquesta línia, el lletrat del col·lectiu Irídia ha exigit una “mesa de treball urgent” per analitzar el fenomen d’aquests col·lectius de desallotjaments extrajudicials i “estudiat els protocols dels Mossos”. 

Per acabar la compareixença, l’exdiputat de la CUP ha instat el Govern a portar a la fiscalia els incidents que generi Desokupa, com ha fet l’Ajuntament de Barcelona –encara sense fruïts–.

Més informació

Comentaris

  bcn 30/05/2019 2:09 pm
  un país que no proporciona la seguretat mínima per a què una persona humana tingui habitatge no és una democràcia. un país que anteposa la propietat privada a la dignitat humana no és una democràcia
  Lo que faltaba 29/05/2019 7:52 pm
  Quizá las medidas deberían tomarse contra los okupas no contra los mercenarios que los echan de los pisos okupados. Se nota que sois cupaires.
  adolf 29/05/2019 7:28 pm
  un país que no proporciona la seguretat jurídica perquè el propietari de un immoble no pugui fer ús d'ell no es una democràcia.

Nou comentari