Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La construcció de pisos, a nivells mínims pel 30% de reserva d’habitatge social
  • CA

La construcció de pisos a Barcelona continua a nivells mínims i va tancar el 2019 amb un descens del 16% en la superfície visada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Una tendència que coincideix amb les previsions més pessimistes de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), que fins al tercer trimestre de l’any passat només registrava 787 pisos d’obra nova començats i un descens del 55% en els visats. Segons la degana del COAC, Assumpció Puig, l’obligació de reservar un 30% de les noves promocions a habitatge social “està paralitzant l’activitat del sector”, però ha descartat un impacte tan catastròfic com s’havia especulat.

“La mesura del 30% està als tribunals i molts promotors deuen estar esperant a la resolució del litigi per tirar endavant els seus projectes”, ha assegurat Puig. L’any passat el nombre de llicències va disminuir un 58%, passant de 355 el 2018 a 206 el 2019, però el COAC ha descartat que els mesos anteriors a l’aprovació del 30% hi hagués un allau de peticions. Des de finals del 2018 només han tramitat 110 expedients de més de 600 metres quadrats –els afectats per la mesura–, dels quals 33 han obtingut el visat i la resta estan esperant la superació d’algun tràmit administratiu. Els canvis legislatius engegats per l’Estat espanyol i la Generalitat també ha instaurat un clima de precaució en els inversors.

[r:1]

A l’agost, l’Ajuntament de Barcelona van anunciar que estava estudiant 19 llicències susceptibles d’estrenar la reserva per a habitatge social. Des de l’entrada en vigor de la normativa fins al 31 de juliol, el consistori va rebre fins a 64 peticions de permisos d’obres majors, però la majoria havien iniciat els tràmits en els mesos que va durar la discussió política per avançar-se a l’obligatorietat i van aconseguir quedar-ne exemptes. La lentitud dels tràmits farà que passin mesos fins que es pugui notar l’efecte de la norma, amb la qual l’Ajuntament de Barcelona esperava guanyar uns 300 pisos protegits cada any.

Activitat del sector de la construcció el 2019 / COAC

Activitat del sector de la construcció el 2019 / COAC

La inversió, en oficines

El COAC va visar 704.000 metres quadrats a Barcelona el 2019, un 33% més que l’any anterior, però són unes xifres enganyoses. “Per primera vegada en els últims tres anys hi ha un increment de la superfície, però no es deu a l’habitatge, sinó a les oficines i els usos industrials”, matisen des del COAC. La superfície visada es va repartir pràcticament al 50% entre el sector residencial –que amb 357.000 metres quadrats va caure el citat 16%– i el sector terciari, que es va disparar un 317% i va passar de 109.000 a 347.450 metres quadrats, la segona millor xifra dels últims quatre anys.

Aquest increment tan espectacular es deu a l’entrada d’uns quants projectes de gran envergadura, com una nau industrial de 95.600 metres quadrats a la Zona Franca i sis grans projectes d’oficines al 22@ que sumen una superfície total de gairebé 120.000 metres quadrats. La febre inversora en el mercat d’oficines no es limita a la capital catalana, sinó que s’escampa per tota l’àrea metropolitana. “La lògica diu que si a Barcelona no es pot construir habitatge hauria de ser l’àrea metropolitana qui absorbís aquesta inversió, però la tendència també és a invertir més en el sector terciari perquè no els promotors no veuen clara l’aposta per l’habitatge”.

Més notícies
El govern Colau esquiva aclarir els efectes de la reserva del 30% de sostre protegit
Notícia: El govern Colau esquiva aclarir els efectes de la reserva del 30% de sostre protegit
Comparteix
L'oposició pressiona per convocar la taula de seguiment promesa quan està a punt de complir-se un any de la mesura
Grua i operaris treballant en una construcció a Barcelona / ACN
El govern Colau estudia 19 llicències susceptibles d’estrenar el 30% de reserva d’habitatge social
Notícia: El govern Colau estudia 19 llicències susceptibles d’estrenar el 30% de reserva d’habitatge social
Comparteix
Són les primeres promocions privades que es veurien obligades a aplicar la norma municipal, que els promotors han portat a tribunals
El portaveu d'ERC, Jordi Coronas, en una imatge d'arxiu. | ERC
ERC culpa Colau del fracàs de la mesura del 30% per a l’habitatge protegit
Notícia: ERC culpa Colau del fracàs de la mesura del 30% per a l’habitatge protegit
Comparteix
Jordi Coronas assenyala "la manca de diàleg expressa" del govern municipal amb promotors i constructors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa