Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau estudia 19 llicències susceptibles d’estrenar el 30% de reserva d’habitatge social
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ja té sobre la taula 19 sol·licituds de llicència d’obres majors que són clares candidates a estrenar la reserva del 30% d’habitatge social en promocions privades. La norma municipal es va aprovar al desembre i encara no s’ha pogut aplicar. Segons ha pogut saber el TOT Barcelona de fonts municipals, es tracta de 19 llicències que no van iniciar els tràmits urbanístics abans de l’entrada en vigor de la norma o que sí ho havien fet però els han caducat.

Des de l’entrada en vigor de la normativa el 14 de desembre fins al 31 de juliol el consistori ha rebut 64 peticions de permisos d’obres majors per construir finques residencials de 600 m2 o més. La reserva del 30% només afecta les grans promocions i les rehabilitacions estructurals i a més amnistia a aquelles que demostrin que la norma faria inviable econòmicament el projecte. La gran majoria de peticions, 45, van aprofitar els mesos de discussió política de la mesura per anticipar-se a l’obligatorietat i han quedat exemptes. El govern d’Ada Colau ja va advertir aleshores que els dos mesos de desavinences entre Ajuntament i Generalitat sobre l’aplicació del 30% havien generat una allau de peticions: es van triplicar durant la segona meitat del 2018.

[r:2]

Les 19 ‘finalistes’ s’estan tramitant ara i durant el procés “s’acabarà de determinar si estan afectades o no per la mesura del 30%”, sosté el consistori. El sector privat va portar la mesura a tribunals al febrer perquè considera que l’Ajuntament no té base legal per aprovar la norma i denuncien que aquesta provoca una caiguda generalitzada del preu dels solars i edificis. Si la justícia els donés la raó, com ha fet amb els hotelers el TJSC pronunciant-se en contra del Pla d’Allotjaments Turístics (PEUAT), el govern municipal es podria veure obligat a abonar indemnitzacions milionàries.

[r:1]

La tinenta d’Urbanisme, Janet Sanz, va avançar al maig en una entrevista amb aquest diari que l’ajuntament analitzava 30 noves llicències “de promotors que diuen que estan exempts per viabilitat econòmica” i va prometre que els tècnics municipals serien “molt exigents” per depurar qui queda realment afectat i qui no. Va augurar que els primers fruits de la mesura arribarien “a partir de setembre” per a terrenys i edificis comprats el 2019.

El govern municipal es reafirma en què la reserva del 30% en promocions privades és una bona eina per “corresponsabilitzar progressivament el sector privat en l’ampliació del parc d’habitatge assequible”. Va néixer de la petició explícita d’un grup d’entitats, entre elles la PAH i la FAVB. “És una mesura valenta que volem que es consolidi a la ciutat i sigui estable”, afegeix. L’executiu de comuns i socialistes sosté que la norma “s’està implantant amb normalitat i de forma progressiva” i recorda que el volum de llicències afectades encara és baix perquè “porta poc més de mig any de vigència”.

BComú ja va defensar, en aprovar la reserva del 30%, que la norma barcelonina té vocació metropolitana i es va posar com a horitzó pel nou mandat aconseguir que s’apliqui a tota l’Àrea Metropolitana. El consistori barceloní assegura ara, sense detallar quines, que “altres ciutats ja han mostrat la seva voluntat d’aplicar la norma”.

Més notícies
La construcció de pisos, a nivells mínims pel 30% de reserva d’habitatge social
Notícia: La construcció de pisos, a nivells mínims pel 30% de reserva d’habitatge social
Comparteix
Els visats van caure un 16% el 2019 i van trencar tres anys consecutius d’increments | Els inversors dirigeixen els fons cap al mercat terciari

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa