La construcció de pisos s’enfonsa a Barcelona i encén les alarmes del sector

L'obra nova iniciada es desploma un 63% i els visats cauen un 47% | El sector, en alerta perquè aviat es començarà a notar el 30% d'habitatge social imposat per Colau

La construcció de pisos s’enfonsa a Barcelona i ha posat en alerta el sector, que tem una davallada encara més gran quan es comencin a notar els efectes de la mesura aprovada pel govern Colau que obliga a destinar un 30% de les noves promocions a habitatge social. Segons les dades de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), al primer trimestre del 2019 es van iniciar 271 pisos, un 62,9% menys que als tres primers mesos de l’any passat.

Les males sensacions dels promotors es confirmen amb les xifres del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que aquesta mateixa setmana ha fet sonar l’alarma perquè durant el primer semestre els visats d’habitatges han caigut un 47% –només s’han visat projectes per construir 856 pisos, 350 menys que fa un any–, mentre que les grans rehabilitacions s’han desplomat un 60%. Els únics projectes que es mantenen són els de menys de 500 metres quadrats, justament els que no es veuran afectat per la normativa de Colau.

[r:1]

L’obra nova, en mínims

Els promotors estan “molt preocupats” per l’evolució del mercat a la ciutat de Barcelona. “S’està aturant la generació de nova oferta i pel tipus de consultes que rebem a l’associació les empreses no tenen previst presentar nous projectes”, assegura al TOT Barcelona el director general de l’APCE, Marc Torrent. Tot i que encara “és aviat” per calibrar l’impacte de la mesura del 30%, Torrent es mostra pessimista i reconeix que “es comencen a tenir indicis estadístics i de mercat” que fan preveure el pitjor.

És cert que la caiguda del 62,9% en els pisos d’obra nova s’ha de relativitzar una mica perquè el primer trimestre de 2018 va ser excepcionalment bo –des de mitjans de 2008 no s’iniciaven més de 700 pisos–. No obstant això, els motius de preocupació són reals perquè les xifres d’aquests tres primers mesos d’enguany són les pitjors dels últims quatre anys. Només al tercer trimestre del 2017 es van iniciar menys habitatges (200).

[r:2]

A l’espera de veure com afecta l’obligació de destinar un 30% de les noves promocions a habitatge social, els promotors atribueixen la crisi a “les suspensions de llicències a Horta i Gràcia“, que limiten les possibilitats de fer noves promocions, i a la “demora en la tramitació” de les llicències. L’APCE ha reclamat a l’Ajuntament de Barcelona que constitueixi la comissió de seguiment per avaluar l’impacte de les mesures aprovades durant l’últim mandat i buscar noves alternatives per incrementar l’habitatge assequible de lloguer a la ciutat.

Els visats cauen per tercer any

Les perspectives del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) no són gaire més optimistes. A Barcelona s’han visat gairebé 250.000 metres quadrats, un 24% menys, en els sis primers mesos, tots corresponents a projectes que s’han presentat l’últim any. El 2018 ja van caure un 20% i el 2017, un 13%. La davallada en els visats de pisos és encara més pronunciada (-47%). I això que durant els mesos anteriors a l’entrada en vigor de la mesura del 30% hi va haver un augment significatiu de projectes, que són els que s’estan visant ara.

Segons les seves previsions, els efectes es començaran a notar a partir del segon semestre del 2020. Dels visats concedits per habitatges, un terç correspon a l’obra nova (que cau un 29%) i la resta a grans rehabilitacions (-60%), que també estan afectades per la nova normativa municipal. Els arquitectes també senyalen les moratòries; les traves administratives als inversors que volen comprar edificis antics per rehabilitar-los; i la lentitud dels serveis municipals per tramitar les llicències com a principals factors del retrocés.

Més informació

Nou comentari