Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau refà l’operador d’habitatge metropolità per captar diner privat en plena crisi post-virus
  • CA

El govern d’Ada Colau torna a intentar captar capital privat per desencallar l’operador mixt d’habitatge metropolità, anunciat el passat mandat. Al setembre el concurs per trobar un inversor privat va quedar desert i ara, malgrat la crisi econòmica post-coronavirus, Ajuntament de Barcelona i Àrea Metropolitana (AMB) aspiren a trobar un soci a través d’una nova proposta d’estructura público-privada. El govern municipal sotmetrà a votació a la comissió de Drets Socials d’aquest dimarts el nou “plec de condicions per a la selecció d’un soci privat” per a la societat mercantil Habitatge Metròpolis Barcelona, SA (HMB).

Aquest instrument de capital mixt aspira a construir 4.500 habitatges de lloguer protegit en 10 anys en solars cedits pel consistori i l’AMB. L’adjudicació es farà ara a través d’un procediment negociat amb publicitat, que permet més marge de diàleg entre administració i empreses aspirants que un concurs normal on simplement guanyaria la millor oferta econòmica d’entre les presentades.

Al gener, també en una comissió municipal, la regidora Lucía Martín (BComú) ja va admetre que “alguns punts del plec de condicions” es modificarien per tal que es poguessin presentar al nou concurs les empreses que s’havien interessat per l’operador però no havien arribat a formalitzar cap oferta. La regidora va defensar aleshores que el fracàs del concurs es devia al marc legislatiu espanyol i no pas a un mal disseny de la proposta metropolitana o la manca de confiança del sector cap al consistori: “Vivim en un país en què crear una socimi és un moment però un operador com aquest és molt complicat”.

Més diners d’entrada

L’aportació de capital màxima que preveuen ara els plecs són 23,94 milions d’euros per a l’entrada del soci privat. A l’anterior licitació, l’inversor havia de fer una inversió inicial de 12 milions d’euros i un mínim de 46 milions d’euros al llarg dels 10 anys pactats. Presumiblement el govern Colau donarà més detalls aquest dimarts dels compromisos que hauria d’assumir el soci al llarg del projecte.

Per la seva banda l’Ajuntament de Barcelona es compromet a aportar 5,97 milions d’euros a càrrec del pressupost de 2021; uns altres 12,7 milions d’euros el 2022; 21,18 milions més el 2023; i el mateix import el 2024. És a dir, uns 60 milions provindrien de les arques municipals.

Pressió de l’oposició

Habitatge Metròpolis Barcelona, SA (HMB) es va aprovar el desembre de 2018 i per tant fa un any i mig que espera inversor per començar a operar. De fet, amb la votació aquest dimarts el govern li aixafa a Manuel Valls el prec que tenia previst presentar en la mateixa comissió per reclamar a Colau que acceleri els tràmits per posar en marxa el nou operador. La setmana passada JxCat també va recordar a l’alcaldessa que l’ens promès segueix encallat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa