Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
JxCat reclama a Colau que recuperi l’operador metropolità d’habitatge per fer pisos públics
  • CA

El grup municipal de JxCat ha reclamat a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que posi en marxa el fallit operador metropolità d’habitatge i reguli el preu dels lloguers com a condició per sumar-se a la petició de pacte d’Estat que la mateixa Colau va fer fa unes setmanes al govern espanyol. La portaveu de la formació, Neus Munté, ha traslladat al govern municipal la seva predisposició a donar suport a l’acord si a més inclou un pla de rehabilitació i una transferència de fons a la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per fer front a l’emergència residencial que viu la capital catalana.

El passat 21 de maig Colau va enviar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per recordar-li que “l’accés a un habitatge digne és una assignatura pendent de l’estat espanyol” i que, sense un pla estatal, milers de llars s’enfronten a una situació d’emergència que desembocarà en deutes, pobresa i desnonaments. “Si sabem impulsar una estratègia valent i coordinada, tenim l’oportunitat d’avançar en la garantia del dret constitucional d’un habitatge digne i, al mateix temps, generar milers de llocs de feina”.

Assumir responsabilitats

En aquest context, JxCat vol que el govern municipal també “assumeixi les seves responsabilitats” i li reclama que, entre altres mesures, reactivi Habitatge Metròpolis Barcelona, l’operador mixt que havia de construir 4.500 habitatges públics de lloguer en 10 anys, però que, davant la impossibilitat de trobar un soci privat, va quedar congelat al setembre de l’any passat. Des de llavors, no s’ha produït cap moviment en aquest sentit, ja que tant l’AMB com l’Ajuntament de Barcelona estan revisant les bases del concurs per fer-lo més atractiu als promotors.

També ha demanat a l’alcaldessa que reforci els grups de treball de la comissió municipal que “estudia la regulació i el control dels preus dels lloguers i, a partir de les seves conclusions, reclami les modificacions legislatives pertinents a l’estat perquè la Generalitat i l’Ajuntament tinguin competències per evitar els augments desproporcionats dels preus del lloguer”. Així mateix, ha insistit en la constitució de la comissió de seguiment de la reserva del 30% per a pisos protegits de totes les promocions privades de més de 600 metres quadrats, una de les mesures estrella del passat mandat i de la qual encara no se’n coneixen les seves repercussions.

Pel que fa al pacte estatal d’habitatge, a més de reclamar més fons per a la Generalitat i l’Ajuntament, JxCat ha exigit al govern espanyol que prorrogui la moratòria dels desnonaments fins a l’abril del 2021, amb l’excepció d’aquells petits propietaris que n’hagin de fer ús com a primer habitatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa