Més ascensors per millorar la mobilitat dels veïns de Baró de Viver

El Consorci d'Habitatge de Barcelona presenta noves ajudes per avançar en un conveni signat amb l'associació de veïns del barri

Molts veïns de Baró de Viver viuen en edificis relativament nous –que en edat urbanística vol dir uns 25 anys–, però que es van construir abans que la normativa obligués a instal·lar ascensors. Però són obres cares i demanar ajuts públics és complicat per la paperassa que demanen. Per això, i per segon any consecutiu, el Consorci d’Habitatge de Barcelona ha posat en marxa una línia d’ajudes a la rehabilitació d’edificis, que entre moltes altres intervencions permetrà materialitzar el conveni signat el 2008 amb l’associació de veïns del barri per posar ascensors a una vintena de finques d’alta complexitat.

“Al meu replà hi ha una veïna que fa quatre mesos que no surt al carrer perquè no pot baixar les escales”, explica Omar Lechheb, president de la comunitat de veïns del número 28 de carrer Clariana. No és l’únic cas. Molts veïns d’edat avançada, amb problemes de mobilitat o amb nens petits tenen moltes dificultats per pujar i baixar de casa seva. La seva finca és una de les tres on ja han començat les obres per instal·lar un ascensor i, amb una mica de sort, el laberint administratiu per demanar els ajuts econòmics s’acabarà d’aquí a sis o set mesos, quan puguin estrenar-lo.

13,7 milions d’ajuts per aquest 2019

El Consorci d’Habitatge de Barcelona ha fet públiques tres convocatòries d’ajuts a la rehabilitació que sumen 13,7 milions d’euros, tres dels quals els aportarà la Generalitat i la resta l’Ajuntament. Les subvencions es poden demanar per rehabilitar elements comuns dels edificis, per renovar interiors de pisos i, com és el cas de Baró de Vivir, per rehabilitar finques d’alta complexitat, un programa que ja va començar a executar-se l’any passat en el marc del Pla de Barris.

A més, per primera vegada les comunitats de veïns podran sol·licitar crèdits a l’Institut Català de Finances per pagar la part de les obres que no estigui subvencionada per l’Ajuntament. “Es podrà demanar un préstec de fins al 100% del cost de les obres a retornar en 15 anys i amb un topall màxim de 30.000 euros”, ha assegurat el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner. La idea és que les comunitats dels barris més vulnerables no hagin de fer front a la despesa inicial que requereixen aquestes obres i que moltes vegades és un factor dissuasiu per dur-les a terme.

Comunitats més autònomes

El programa de finques d’alta complexitat es va idear per “acompanyar i assessorar” les comunitats de veïns, segons detalla el cap de projecte del Pla de Barris a Baró de Viver-Bon Pastor, Miguel Ángel Lozano. Fins ara només una finca s’havia beneficiat dels ajuts per instal·lar l’ascensor, el 2016. Aquest 2019 tres edificis més ja han començat les obres i quatre estan preparant la sol·licitud. Si tot va bé, diu Lozano, a finals d’any podrien iniciar-se els treballs.

Més informació

Nou comentari