Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una tardor atapeïda de congressos a Fira, banc de proves per al MWC 2021
  • CA

Fira de Barcelona ha preparat una tardor atapeïda de congressos per recuperar el temps perdut per culpa de la pandèmia mundial. A partir del setembre, l’organització celebrarà una trentena d’esdeveniments –alguns de la talla del Saló Nàutic, Alimentaria o l’Smart City Expo– que permetran reactivar l’economia barcelonina i, al mateix temps, serviran de banc de proves de cara a la pròxima edició del Mobile World Congress, que el 2021 tindrà lloc de l’1 al 4 de març.

Amb una temporada turística que es dona per perduda, l’arribada de milers de congressistes de tot el món serà un baló d’oxigen per a restauradors, hotelers i comerciants, però també serà una prova de foc per als protocols d’higiene i les mesures de seguretat que Fira de Barcelona ha posat en marxa amb l’ajuda de l’Hospital Clínic. A més, bona part dels congressos tindran lloc a partir de l’octubre, una època en la qual hi podria haver un rebrot de la Covid19, segons les previsions de les autoritats sanitàries.

Barcelona necessita el MWC

La suspensió del Mobile World Congress va suposar un cop molt dur per la ciutat i no només pel seu impacte econòmic –que es calcula en gairebé 500 milions per cada edició–, sinó pel que implicava: la pandèmia de la Covid19 estava fora de control i no es podia garantir la seguretat dels participants. Tot i que en el seu moment va semblar una decisió precipitada, el temps ha donat la raó a l’organització. I ara que ha deixat enrere la pitjor part –de moment– de la pandèmia, Barcelona vol que el Mobile World Congress del 2021 també marqui un punt d’inflexió important.

“El rellançament del Mobile World Congress serà el rellançament de Barcelona”, va assegurar fa uns dies el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni. “La celebració d’aquests grans congressos farà que la ciutat torni a estar al món”. I ho farà amb tranquil·litat de saber que el MWC es quedarà almenys un any més a la capital catalana, ja que recentment s’ha signat un contracte d’ampliació fins al 2024 per compensar l’edició d’enguany. “Les perspectives són més optimistes del que ens imaginàvem”, va afegir. En aquest sentit, la represa dels congressos ajudarà a reactivar l’economia.

La Bridal Fashion Week aixeca el teló

El retorn a l’activitat de Fira de Barcelona serà el pròxim 4 de setembre amb la Valmont Barcelona Bridal Fashion Week, que s’havia de celebrar a l’abril i que marcarà l’inici d’un nou format de congressos “híbrids i flexibles”, que podran “adaptar-se a la situació i a les possibles mesures de preventives que decretin les autoritats”, segons van explicar els organitzadors del saló. Es tracta d’un format que podria servir per canviar per sempre els congressos, ja que podrien “evolucionar aprofitant les oportunitats que brinda la tecnologia”.

Congressos Fira 2020

A partir de llavors comença una successió frenètica d’una trentena de congressos fins a finals d’any. L’Alimentaria (14-17 de setembre), el Saló Nàutic (16-20 d’octubre) i la Ciutat dels Somnis (27 de desembre-4 de gener) són alguns dels esdeveniments de més renom que tindran lloc aquest 2020. “En l’actual conjuntura, les fires seran molt necessàries per a la recuperació social i econòmica”, va recordar el president de Fira de Barcelona, Pau Relat. Però la recuperació només serà possible si les mesures de seguretat contra la Covid19 funcionen i s’impedeix un rebrot de la malaltia.

Protocol amb el Clínic

Per garantir que els congressos es poden celebrar amb certa normalitat, Fira de Barcelona ha signat un acord amb l’Hospital Clínic per elaborar els plans de prevenció i contenció de la Covid19 per als recintes de Montjuïc i Gran Via. L’equip de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Clínic, dirigit pel doctor Antoni Trilla, serà l’encarregat de realitzar l’assessorament integral i la revisió dels plans de seguretat, que inclouran el condicionament dels espais, la regulació dels fluxos de visitants, controls de salut o desinfecció dels recintes.

“La nostra prioritat és recuperar l’activitat firal al setembre, però, sobretot, volem fer-ho amb les màximes mesures de seguretat per a tots els participants”, va insistir el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, que considera que comptar el suport del Clínic els permetrà “afrontar el repte amb garanties”. Encara que ningú en parla en veu alta, un brot de Covid19 en un dels congressos seria un desastre des de tots els punts de vista.

Congressos semipresencials

Mentre duri la nova normalitat –i segurament més enllà també–, els congressos es faran amb un doble format. El conseller delegat de Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau, va explicar que la fundació mantindrà la celebració del fòrum tecnològic Digital Future Society al desembre, una trobada que es farà en un format “híbrid” que potenciarà una participació remota “més immersiva, inclusiva i innovadora” combinada amb l’assistència presencial, segons va avançar en una teleconferència.

Aquesta és la línia que seguiran la majoria de congressos i fires que se celebren a tot arreu. La patronal GSMA, organitzadora del MWC, fa temps que també treballa en un “nou format” per adaptar-se a la nova realitat de la Covid19, segons va explicar la directora general de l’empresa, Therese Jamaa. L’associació que agrupa tota la indústria del mòbil considera que la decisió de cancel·lar l’última edició del MWC va ser “molt difícil” i pretén evitar a qualsevol preu que es visqui una situació semblant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa