Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La vaga de Ryanair boicoteja l’inici d’estiu a l’Aeroport de Barcelona

La vaga de tripulants de cabina a Ryanair ja passa factura a l’Aeroport de Barcelona, a l’inici de la temporada alta estival. La protesta dels empleats de l’aerolínia de baix cost arriba en un moment de molta activitat a la infraestructura catalana, a punt de començar el mes de juliol i les vacances. Els primers efectes visibles són cues de passatgers als taulells de facturació i almenys una desena de vols amb retard o cancel·lats durant el matí d’aquest dijous.

Segons el recompte del sindicat USO, el convocant de la vaga, s’han hagut de suspendre 6 vols abans de les 9h del matí. L’agència ACN detalla que es tracta de 3 vols amb destí a Billund (Dinamarca), Cracòvia (Polònia) i París Beauvais (França) i tres més que havien d’arribar a Barcelona procedents d’aquestes mateixes ciutats. Uns altres 3 avions han hagut de sortir amb retard d’El Prat.

A tot l’Estat s’han cancel·lat fins a una desena de vols i 14 operen amb demora, segons USO. L’altre aeroport català afectat per la vaga, el de Girona, de moment no registra incidències. El sindicat sosté que el personal de l’aerolínia irlandesa que treballa l’Estat no ha rebut la preceptiva notificació dels serveis mínims obligatoris, així que s’haurien hagut de suspendre els vols per faltar-los part de la tripulació. D’altra banda, denuncia que en alguns casos s’ha substituït personal de forma “abusiva” i els avions han pogut enlairar-se encara que fos amb retard.

Protesta de treballadors de Ryanair a la T2 de l'aeroport de Barcelona-El Prat / Foto: ACN - Laura Busquets
Protesta de treballadors de Ryanair a la T2 de l’aeroport de Barcelona-El Prat / Foto: ACN – Laura Busquets

Aquesta aturada pot afectar vols des d’aquest dijous 30 fins diumenge 2 de juliol. A més, se solaparà els dos dies del cap de setmana amb una altra vaga: el mateix sindicat USO ha convocat a la plantilla d’Easyjet a fer vaga 3 dels 5 caps de setmana de juliol.

Per què fan vaga els tripulants de Ryanair

La tripulació de cabina de Ryanair fa una nova tanda de 3 dies de vaga per reclamar un nou conveni laboral. A mitjans de juny ja van celebrar una primera tanda de 6 dies de vaga. Segons USO, Ryanair és l”única companyia internacional” que no té conveni col·lectiu. Coincideix que la vaga d’Easyjet també té com a nucli la negociació d’un nou conveni laboral.

Els empleats de Ryanair tenen l’esperança que l’aturada obligui la companyia a reprendre les deliberacions pel conveni, que negociaven Sitcpla i USO. Tots dos rebutgen el pacte firmat per la direcció de l’empresa i el sindicat CCOO fa unes setmanes, que consideren que recull tan sols condicions de treball ja reivindicades en vagues anteriors i que encara consideren “precàries”. És més, veuen aquest acord com una maniobra per “anul·lar” els sindicats més combatius.

Serveis mínims variables

El govern espanyol ha fixat uns serveis mínims variables per a Ryanair, segons la disponibilitat de trajectes alternatius per cada destí i la distància: 80% pels vols fora de la Península Ibèrica, 58% pels que requereixin 5 o més hores de trajecte alternatiu i 36% per les capitals peninsulars amb bona connexió terrestre. Els vaguistes no hi estan d’acord i titllen aquests percentatges de “completament abusius” i de “vulneració del dret a vaga”.

A més, la secretària general del sindicat a l’aerolínia, Lidia Arasanz, ha assegurat que Ryanair està sobrepassant el que ha decretat l’Estat i convoca a totes les tripulacions com si els serveis mínims fossin del 100%. Els pilots també haurien rebut cartes de serveis mínims on surten els vols que han d’operar i una llista d’altres vols als que se’ls pot destinar. Arasanz afegeix, a més, que s’han donat la instrucció als pilots de retenir la tripulació a l’avió per garantir el següent vol. “És totalment il·legal”, sentencia Arasanz, que lamenta les “coaccions i amenaces de la companyia”.

Més notícies
Taulells de facturació de Ryanair a la terminal 2 de l'aeroport del Prat / ACN - Andrea Zamorano

La vaga de Ryanair deixa desenes de passatgers tirats al Prat

Notícia: La vaga de Ryanair deixa desenes de passatgers tirats al Prat
Comparteix
Una dotzena de vols suspesos al Prat en la tercera jornada d'aturades de treballadors de la companyia
Notícia: La vaga de Ryanair deixa desenes de passatgers tirats al Prat - Mobile
Punt d'atenció de Ryanair a l'aerport del Prat / Laura Busquets / ACN

Retards al Prat en la segona jornada de vaga del personal de Ryanair

Notícia: Retards al Prat en la segona jornada de vaga del personal de Ryanair
Comparteix
Fins a 20 vols han sigut cancel·lats i altres 22 han vist alterats els seus horaris d'arribada o de sortida a Barcelona
Notícia: Retards al Prat en la segona jornada de vaga del personal de Ryanair - Mobile
Taulells de facturació de Ryanair a la terminal 2 de l'aeroport del Prat / ACN - Andrea Zamorano

Els tripulants de cabina de Ryanair convoquen sis dies de vaga a Barcelona

Notícia: Els tripulants de cabina de Ryanair convoquen sis dies de vaga a Barcelona
Comparteix
Les jornades de protesta tindran lloc durant els dos primers caps de setmana d'estiu
Notícia: Els tripulants de cabina de Ryanair convoquen sis dies de vaga a Barcelona - Mobile
Passatgers esperant el vol a l'aeroport de Barcelona-El Prat, en imatge d'arxiu / David Zorrakino (Europa Press)

La falta “generalitzada” de personal posa contra les cordes l’Aeroport

Notícia: La falta “generalitzada” de personal posa contra les cordes l’Aeroport
Comparteix
Programació de vols per a l'estiu de màxims amb menys plantilla: "Comencem a patir molt"
Notícia: La falta “generalitzada” de personal posa contra les cordes l’Aeroport - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa