Els veïns de 23 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) hauran de pagar un 4% més pel rebut de l’aigua. Així ho ha confirmat aquest dimarts el Consell Metropolità, que ha aprovat inicialment la primera pujada en set anys de la tarifa del subministrament per als clients de la companyia Aigües de Barcelona. Aquest increment es traduirà en un augment mitjà de la factura de l’aigua de 0,60 euros cada mes.
El rebut de l’aigua, però, continuarà mantenint-se per sota de l’IPC, que durant el darrer any ha pujat un 6,5%, i tampoc arribarà al preu que pagaven els usuaris d’Aigües de Barcelona el 2015. Pel que fa a les tarifes socials disponibles, la previsió és que s’augmenti en 17.000 el nombre de famílies en situació de vulnerabilitat econòmica que podran beneficiar-se d’una bonificació íntegra en els dos primers trams de la factura del subministrament.
Amb aquesta mesura, prop de 70.000 famílies vulnerables podran accedir a una subvenció per al pagament del rebut de l’aigua, una xifra que correspon al 5,5% del total de clients que té Aigües de Barcelona en els 23 municipis metropolitans que abasteix.
Set anys sense increments
Cal recordar en aquest sentit que la tarifa de l’aigua feia set anys que o bé es mantenia congelada o bé s’abaratia. Des del 2015 fins al 2022 el rebut del subministrament s’ha reduït en més d’un 5%, però l’IPC s’ha incrementat pràcticament en un 12%, amb un diferencial d’un 17%. En contrast, la Taxa de Clavegueram que recapta l’Ajuntament de Barcelona ha augmentat un 84% i la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR) que recapta l’AMB ha pujat un 16% en el mateix període de temps.
En l’increment del rebut de l’aigua hi juga un paper important l’augment registrat en diversos impostos i taxes tant municipals com metropolitans, com la Taxa pel servei de Recollida de Residus (TRR), que va ser aprovada en plena pandèmia del coronavirus per l’Ajuntament de Barcelona i que va originar un increment del 18,5% de la factura tipus.