Mentre el Govern ha enviat a les direccions dels centres escolars un qüestionari per conèixer el projecte lingüístic de cada centre del país, a l’espera d’aprovar el decret que ha de donar cobertura legal als centres i el compliment a la sentència del 25% de castellà a les aules, a la UPF els estudiants estan en vaga justament per reclamar que la universitat compleixi el seu compromís d’incrementar la presència del català a les aules. Des de primera hora del matí han tancat alguns accessos al campus de la Ciutadella, i la direcció de la universitat ha decidit suspendre l’activitat acadèmica com a mínim fins avui al vespre.

Estudiants dins del campus Ciutadella de la UPF ACN

Més català a la universitat

Els estudiants, que han fet barricades als accessos del recinte per impedir l’entrada, asseeguren que la UPF és la universitat pública catalana amb menys hores de docència en català. En concret, segons recull l’ACN, és un 42,5% de l’oferta. I critiquen la “poca voluntat” per canviar aquesta situació. De fet, els rectors de les universitats catalanes van signar el Compromís contra la Crisi Educativa, que incloïa oferir el 80% de les classes en català el 2025. En el cas de la UPF, està a mig camí, i els estudiants alerten que “el foment de les llengües estrangeres “és l’ADN de la UPF, fet que relega el català a llengua col·loquial”. A més, segons denuncien els estudiants, la situació lingüística al centre universitari no s’actualitza des del 2019.

Estudiants que han passat la nit a la UPF

Els estudiants mobilitzats han passat la nit al campus i a primera hora del matí han tancat els principals accessos. Han desplegat també una pancarta on es pot llegir ‘Universitat ocupada’.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 31, 2022 | 18:54
    Català a l'escola i arreu maig 31, 2022 | 18:54
    Les universitats catalanes, de catalanes només en tenen el nom.
  2. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a maig 31, 2022 | 21:47
    Català a l'escola i a tot arreu maig 31, 2022 | 21:47
    Una bona notícia. Cal lluitar en defensa de la llengua a tot arreu, a la universitat, a les escoles, als centres de treball, al barri i a la comunitat de veïns, sempre, en el dia a dia, començant per no canviar de llengua davant els inadaptats

Nou comentari

Comparteix