Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pau Relat, un sobiranista al capdavant de la Fira de Barcelona
  • CA

Es consuma el canvi de tarannà de la Fira, almenys pel que fa al seu cap més visible. El president de FemCat i de MAT Holding, Pau Relat, ha estat nomenat president de la institució després d’una intensa negociació per trobar un candidat de consens que satisfés les pretensions de la Generalitat, l’Ajuntament i la Cambra de Comerç. El seu perfil sobiranista ha causat cert malestar en alguns sectors de la Fira, que s’han queixat de les filtracions i les ingerències polítiques en l’elecció del president d’una de les entitats econòmiques més importants de Barcelona.

Pau Relat, nou director de Fira de Barcelona / ACN

La seva elecció, que arriba amb dos anys de retard per diversos ajornaments, suposa un gir de 180 graus amb la línia marcada per José Luis Bonet, president de la Cámara de Comercio de España i de Freixenet, que sempre ha manifestat públicament el seu rebuig al procés independentista. En canvi, Relat no ha amagat mai el seu suport al dret a decidir i és el president de FemCat, una fundació privada que fa anys que és favorable a un referèndum d’autodeterminació per Catalunya.

Primeres paraules

Les primeres paraules de Relat han estat per fer un reconeixement de la feina dels consellers sortints i ha tingut una menció especial per Bonet, que després de 14 anys com a president ha deixat “la Fira com la institució líder a l’estat espanyol i de referència a Europa”. També ha destacat que la Fira és “un projecte de país que ha contribuït decisivament al creixement econòmic de Catalunya”.

Amb una trajectòria de sis anys com a conseller de la Fira, Relat ha tingut temps per conèixer els passadissos de la institució. “El projecte ha estat exitós perquè hi ha hagut el compromís de totes les institucions, organitzacions econòmiques i empresarials”, ha dit. “La base de l’èxit futur és treballar plegats sobre la base del consens i la lleialtat institucional”.

Empresari d’èxit i pel dret a decidir

Pau Relat és el conseller delegat de MAT Holding, un grup industrial amb presència a més de 100 països i especialitzada en el negoci fitosanitari i l’aigua. Al capdavant de FemCat, institució que abandonarà a principis de 2019 quan es compleixi el seu mandat de dos anys, ha intentat mantenir-se en un segon pla i ha mesurat les seves aparicions públiques. Sempre s’ha mostrat favorable a “respectar el que decideixin els catalans”.

Farmacèutic de formació i excorredor de maratons, Relat va rebre a finals de novembre la trucada del president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, per proposar-li ser el president de la Fira complint el protocol habitual –la cambra proposa el candidat, però necessita els vots de la Generalitat i l’Ajuntament per poder nomenar-lo–. Tot i no ser la primera opció de Valls, el seu nom va ser el que més consens va aconseguir després d’un llarg ball de candidats i vetos. 

Pel camí s’han quedat alguns noms importants. Durant els llargs mesos que han precedit el seu nomenament, han sonat Miquel Martí, de Moventia; Helena Guardans, de Sellbytell; i Kim Faura, de Telefònica. Tots tres van ser vetats per alguna de les institucions que hi ha darrera de la Fira. També havia sonat Pedro Fontana, expresident d’Areas i conseller de la Fira durant molts anys, que era una solució d’urgència proposada per Valls, que apostava per tenir un president interí mentre es trobava un candidat més idoni.

Més notícies
Nova polèmica al Poblenou per un hotel juvenil de 450 places
Notícia: Nova polèmica al Poblenou per un hotel juvenil de 450 places
Comparteix
L'Ajuntament aprova un nou projecte al costat de l’antiga fàbrica de Ca l’Alier, seu del futur laboratori de mobilitat de la UE
La cobertura de vies a l’entorn de la Sagrera trigarà encara 4 o 5 anys
Notícia: La cobertura de vies a l’entorn de la Sagrera trigarà encara 4 o 5 anys
Comparteix
La llosa inferior està a punt d'acabar-se i l'estructura i accessos de l'estació han executat un terç del seu pressupost | El projecte executiu es licitarà des de Barcelona
Investiguen una nova violació al Poble-sec
Notícia: Investiguen una nova violació al Poble-sec
Comparteix
La presumpta agressió sexual repetiria l'escenari dels darrers casos, a la zona que connecta el Poble-sec amb Montjuïc
Els comerciants volen “fets i no paraules” per acabar amb el ‘top manta’
Notícia: Els comerciants volen “fets i no paraules” per acabar amb el ‘top manta’
Comparteix
La Plataforma d’Afectats pel Top Manta recel·la del govern d’Ada Colau i demana que passi a l’acció oferint solucions viables

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa