Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La nova gestió de Palo Alto manté als creatius que la van fundar als anys 80
  • CA

Palo Alto canviarà però no tant com temien els artistes i creatius que van fundar aquest oasi del Poblenou als anys 80. L’Ajuntament ha donat llum verda inicial aquest dilluns a renovar la concessió de l’antiga fàbrica a la Fundació Palo Alto, creada per Mariscal. Ha estat l’única candidatura que s’ha presentat al concurs públic impulsat pel govern d’Ada Colau fa dos anys. S’ha aprovat amb els vots de Bcomú, PSC, Cs, PP i BpC i en absència d’ERC i JxCat que no assistiran a les comissions d’octubre en protesta per la resposta de l’alcaldessa a la sentència.

El concurs va enfrontar govern i oposició –en especial BComú i PSC– perquè el nou model de gestió reserva el 55% de la superfície a equipaments municipals i treu espais i autonomia a les empreses que actualment hi ha al recinte. La concessió anterior, que havia vençut, els permetia gestionar l’espai sencer i destinar els beneficis del lloguer d’espais a la rehabilitació de les naus i un exuberant pulmó verd.

[r:1]

La Fundació Palo Alto va qüestionar la viabilitat econòmica del nou esquema i va sospesar no presentar-se a la convocatòria. Finalment, després de presentar al·legacions, va concórrer al concurs i l’ha guanyat sense competidors. “Avui és el final d’un procés que ha durat un cert temps”, ha reconegut el regidor d’Indústries Creatives, el socialista Xavier Marcé. La nova concessió té una durada de 15 anys, prorrogable per 5 anys més de mutu acord. 

Ha explicat, en resposta a Eva Parera (BpC), que els plecs inicials del concurs es van modificar arran de la preocupació de la fundació per la viabilitat de la nova etapa. Així, l’aportació econòmica de l’adjudicatària serà “proporcional als seus ingressos” i no una quantitat fixa: pagarà a l’ajuntament el 15% dels ingressos bruts amb un mínim garantit de 50.400 euros anuals i a partir de l’11è any el cànon pujarà un 5%. A més, Marcé ha dit que la fundació podrà seguir llogant les naus assignades a l’ajuntament mentre no tinguin un nou ús.

Avui per avui el consistori no té enllestit un projecte detallat sobre el destí de cada nau que passa a les seves mans, però la idea és que acullin projectes artístics i culturals del districte de Sant Martí. Se’ls hi assignarien espais “en residència” durant un període de temps determinats i es seleccionarien a través de convocatòries obertes.

En un comunicat, el consistori ha insistit que seguiran a la fàbrica 19 de les 31 empreses que actualment hi treballen. Del 45% d’espai per la fundació, el 30% podrà ser per a empreses consolidades i el 15% restant s’haurà de destinar a incubar projectes emergents. La guanyadora del concurs haurà d’abonar 136.590 euros com a garantia en els propers 15 dies i entregar un pla de rehabilitació i manteniment que adapti el recinte a les normatives actuals. 

Més notícies
S’inicia el concurs per gestionar el futur de Palo Alto
Notícia: S’inicia el concurs per gestionar el futur de Palo Alto
Comparteix
El nou projecte de gestió no satisfà la fundació que l'administrava fins ara però assegura més espai d'ús públic
Aprovat per la mínima el nou model de gestió de Palo Alto
Notícia: Aprovat per la mínima el nou model de gestió de Palo Alto
Comparteix
El govern municipal ha estat a punt de retirar l'ordre del dia, però l'abstenció del PDECat al darrer moment ha permès l'aprovació només amb els vots de BComú i PSC
Compte enrere per desencallar el futur de l’oasi creatiu Palo Alto
Notícia: Compte enrere per desencallar el futur de l’oasi creatiu Palo Alto
Comparteix
El govern municipal ha llimat les bases del concurs que redefinirà la fotogènica fàbrica del Poblenou, però manté la majoria pública que rebutgen els actuals gestors
La Fundació Palo Alto Barcelona buscarà una nova ubicació si no canvia el plantejament del concurs / Fundació Palo Alto
La Fundació Palo Alto medita no presentar-se al concurs per gestionar l’espai
Notícia: La Fundació Palo Alto medita no presentar-se al concurs per gestionar l’espai
Comparteix
L’entitat veu “inviable” seguir amb el projecte cultural i creatius per les condicions que imposa l’Ajuntament de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa