Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aprovat per la mínima el nou model de gestió de Palo Alto
  • CA

El nou model de gestió de l’oasi creatiu Palo Alto del Poblenou s’ha aprovat per la mínima aquest dimarts a la comissió municipal d’Economia. El govern d’Ada Colau ha impulsat un nou conveni de cessió que reserva el 55% de la superfície de l’antiga fàbrica tèxtil per a ús públic. El regidor Agustí Colom (BComú) ha estat a punt de retirar el punt de l’ordre del dia a petició de PDECat i PP, però l’abstenció del PDECat al darrer moment ha permès l’aprovació només amb els vots a favor de BComú i PSC. Hi han votat en contra el PP i Cs i s’han abstingut el PDECat, ERC, la CUP i el regidor Juanjo Puigcorbé.

Pasqual Maragall va cedir als anys 90 aquest espai a un grup de dissenyadors i arquitectes liderats per Javier Mariscal, en condicions molt favorables. La fundació que gestiona el recinte des d’aleshores s’oposa frontament a l’esquema mixt perquè el considera inviable econòmicament i injust amb la rehabilitació i dinamització que han fet durant dos dècades. Amenacen amb mudar-se a una altra ciutat veïna, que podria ser l’Hospitalet de Llobregat, per començar de nou. 

[r:1]

Pep Garcia, gerent del districte de Sant Martí, ha exposat als grups municipals quines al·legacions ha acceptat el govern de BComú per aconseguir el suport de l’oposició i llimar les discrepàncies amb la fundació. Per una banda, el cànon que paga la concessionària i la seva aportació per a manteniment i restauració del patrimoni arquitectònic ja no seran fixes sinó percentuals: el 15% i el 20% respectivament dels ingressos que generi l’activitat privada. Les empreses ‘tractor’ que acollirà el 30% de la part privada –que pagarien un lloguer de preu fixat a l’adjudicatària– podran quedar-s’hi per un període de 15 anys prorrogables a 5 més, equiparant-ne l’estada a la duració de la concessió global. A més els tres primers anys pagaran un lloguer inferior (13,20 euros per m2) a l’ordinari, que s’estableix en 14,78 euros per m2.

Com avançava aquest diumenge el TOT Barcelona, el 15% restant de la part privada es destinarà a una incubadora subjecte a un conveni amb Barcelona Activa, un punt que no agrada gens als gestors actuals perquè el consideren una imposició i una garantia de dèficit. Entre les al·legacions hi ha també el traspàs de la gestió de la cantina a mans privades i conferir més capacitat estratègica i d’arbitratge al Consell rector del recinte, on s’amplia la representació de la concessionària. A partir d’aquesta aprovació les entitats i empreses interessades en el concurs tindran 60 dies per presentar-hi el seu projecte. Així, els actuals gestors no tenen garantida la renovació de la concessió, tot i que les bases a priori els són proclius perquè posen en valor la feina feta. 

Raimon Blasi (PDECat) ha considerat que “el plec de clàusules amenaça l’esperit de Palo Alto” i Xavier Mulleras (PP) ha demanat ajornar la decisió, mentre que Carina Mejías (Cs) ha lamentat el “greuge comparatiu” que suposa la cessió directa per 50 anys de 13.000 m2 de Can Batlló a la plataforma veïnal que treballa a l’espai des de 2011. Trini Capdevila (ERC) i Eulàlia Reguant (CUP), en canvi, han lamentat que el nou model no doni més pes a la gestió pública. Montse Ballarín (PSC) ha justificat el seu decisiu aval a l’acceptació de les seves al·legacions: “Hem treballat de valent per reorientar les bases del concurs i creiem que ho hem aconseguit”. Segons ha detallat, els actuals gestors podran seguir utilitzant les naus assignades al consistori mentre no hi hagi nous usos decidits.

Més notícies
La Fundació Palo Alto Barcelona buscarà una nova ubicació si no canvia el plantejament del concurs / Fundació Palo Alto
La Fundació Palo Alto medita no presentar-se al concurs per gestionar l’espai
Notícia: La Fundació Palo Alto medita no presentar-se al concurs per gestionar l’espai
Comparteix
L’entitat veu “inviable” seguir amb el projecte cultural i creatius per les condicions que imposa l’Ajuntament de Barcelona
Cava i aplaudiments per l’aprovació de la gestió veïnal de Can Batlló
Notícia: Cava i aplaudiments per l’aprovació de la gestió veïnal de Can Batlló
Comparteix
Hi han votat a favor els grups municipals de BComú, PDeCAT, PSC, CUP i el regidor Joan Josep Puigcorbé, mentre que ERC i PP s'han abstingut i Cs ha votat en contra

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa