Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Canadell aposta per una Cambra més combativa i que posi en evidència l’Estat
  • CA

El virtual president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, i la resta de l’executiva de la candidatura independentista Eines de País faran un gir de 180 graus al Servei d’Estudis de l’ens. La intenció del nou comitè de la Cambra és potenciar els informes i les investigacions que permetin “quantificar els costos d’oportunitat de les inversions que l’Estat s’ha compromès a fer i no ha fet“, ha explicat Canadell en una roda de premsa. L’empresari ha assegurat que ja s’han reunit amb el cap d’Estudis de la Cambra per posar-lo al corrent dels canvis que es produiran en els pròxims mesos i un cop agafin el relleu de Miquel Valls.

El cofundador de Petrolis Independents considera que “molta gent obriria els ulls” si sabés els costos econòmics reals de la manca d’inversions en infraestructures a Catalunya i l’incompliment reiterat de les promeses que es fan periòdicament des del ministeri de Foment. Canadell ha posat dos exemples: el retard en l’arribada de l’ample de via europeu al port de Tarragona, que el 2015 va fer perdre un contracte multimilionari de Daimler per exportar 200.000 vehicles anuals; o el desdoblament de la línia R3 de Rodalies a Vic, que any rere any es posposa i que té un gran efecte en el dia a dia dels treballadors, autònoms i petits empresaris que necessiten el tren per anar a la feina.

[r:1]

Fonts de la candidatura han explicat en diverses ocasions que en cap cas es tractaria de manipular informes, sinó que és “una reorientació de les prioritats” del Servei d’Estudis, que té un gran prestigi internacional i és una veu “poderosa i escoltada”, segon va dir recentment la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. La intenció és aprofitar l’altaveu de la Cambra de Comerç per fer-se ressò dels incompliments i els retards en inversions clau per a Barcelona i Catalunya i calcular-ne el perjudici econòmic amb “rigor i objectivitat”. De fet, el nou comitè no té intenció de fer canvis rellevants en el servei, ja que hi confia plenament.

Un discurs conciliador

Tant Canadell com Mònica Roca, que serà la vicepresidenta primer i agafarà el relleu a la presidència a partir del tercer any del mandat, han mantingut un discurs conciliador amb la resta de candidatures i amb les grans empreses –en especial amb aquelles que disposen d’un seient de pagament al ple de la Cambra–, tal com els havia demanat la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, durant la reunió mantinguda la setmana passada. Sense renunciar al seu objectiu de “beneficiar l’empresariat català”, Eines de País ha obert la possibilitat a col·laborar amb tothom que comparteixi l’objectiu d’enfortir l’economia del país.

En aquest sentit, Canadell ha explicat que estan negociant amb Foment del Treball i Pimec per definir els sis vocals del ple que queden per escollir. L’empresari ha avançat que Eines de País farà valdre la seva majoria absoluta al ple i triarà els sis noms en funció “dels projectes que tinguin els 12 candidats”. En cap cas, ha dit, es buscarà una representativitat forçada de les dues patronals. “No mirarem si en tenen tres i tres, cap o sis”, ha afegit.

Un comitè independentista

L’elecció d’aquests sis vocals servirà com a termòmetre de la capacitat de pactes a dins de la Cambra, ja que Foment del Treball és una organització molt més propera a les grans empreses que Pimec, que representa a les petites i mitjanes empreses i a les eleccions va donar el seu suport explícit a Enric Crous. On no hi haurà sorpreses és al comitè executiu, que estarà format exclusivament per membres d’Eines de País –ja s’han triat el president, els tres vicepresidents i el tresorer i falten els set vocals–.

Però no és una qüestió que preocupi excessivament a la nova executiva, ja que “hi ha molta feina a fer” i la resta de candidatures tindran més pes a les comissions sectorials. “Hem parlat amb la candidatura d’Enric Crous, amb 50a50 i amb en Ramon Masià”, ha detallat Canadell. “Amb l’únic amb qui no hem tingut massa relació és amb Carles Tusquets, però tampoc s’ha ofert a parlar amb nosaltres”. Sí que hi ha hagut les primeres converses amb les 14 empreses que tenen un seient de pagament al ple de la Cambra. Tot i voler suprimir aquests escons perquè són antidemocràtics, Eines de País considera que les gran empreses també han de jugar un paper important perquè “tenen coneixements i persones que poden ser molt valuosos”, segons reconeixen.

Més notícies
La microempresa d’Osona que ha tret Seat de la Cambra i Valls de polleguera
Notícia: La microempresa d’Osona que ha tret Seat de la Cambra i Valls de polleguera
Comparteix
Truckat, que no té ni pàgina web, s'ha imposat al fabricant d'automòbils a les eleccions camerals i és un exemple de la revolució que s'ha viscut a l'ens
Joan Canadell serà el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona
Notícia: Joan Canadell serà el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona
Comparteix
El cofundador de Petrolis Independents ha estat el més votat entre els aspirants de la candidatura independentista d'Eines de País
El Govern escenifica la sintonia amb la nova Cambra però demana un “discurs conciliador”
Notícia: El Govern escenifica la sintonia amb la nova Cambra però demana un “discurs conciliador”
Comparteix
El president del grup Bonpreu, Joan Font, ha assistit a la reunió i assegura la majoria independentista a la Cambra

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa